- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Berlijnse kinderen genieten in Markelo

logo-paxkinderhulp2De 9-jarige Paul en zijn 11-jarige zusje Claudia* genieten momenteel volop bij hun gastouders Henk en Joke Veltkamp aan de Stokkumervlierweg. Met Pasen brengen zij twee weken op de boerderij door. Normaal gesproken komt alleen Paul drie keer per jaar bij zijn gastouders, maar door omstandigheden kon Claudia niet bij haar gastgezin terecht en was de familie Veltkamp zo gastvrij om haar ook uit te nodigen. De kinderen hebben de tijd van hun leven, lekker naar buiten op de boerderij, op de skelter, met Henk of zijn zoon mee op de trekker, helpen kalfjes voeren, koeien melken, enzovoorts.

 

[tribulant_slideshow gallery_id=”57″]

Het eerste jaar, in de zomer van 2013, was wel even wennen voor Paul. “Je kon echt merken dat hij niet veel gewend was”, vertelt Joke. Hij wilde nergens naar toe buiten de boerderij, want zoals hij zelf zei: “Die Tiere sind meine Freunde”. En dat zijn ze natuurlijk nog steeds, maar langzamerhand begon Paul ook te genieten van andere dingen. Door zijn achtergrond, de verwaarlozing tijdens zijn babyperiode, loopt hij verstandelijk gezien wat achter bij zijn leeftijdsgenoten. Hij gaat naar het speciaal onderwijs en heeft daardoor weinig vrienden bij hem in de buurt. “Dit maakte hem in het begin wat schuw voor andere kinderen”, licht Henk toe. Maar gelukkig gaat het nu beter. De eerste keer in het pretpark vond hij maar niks, maar een nichtje van Joke en Henk wist hem mee te loodsen in de attracties en nu vindt hij het geweldig. Ook speelt hij soms met een jongen uit de buurt. Daarnaast proberen Joke en Henk hem te stimuleren en hem ervan te overtuigen dat hij vooral z’n best moet blijven doen op school in Berlijn, zodat hij in de toekomst wat kan bereiken.

Pax Kinderhulp doet fantastisch werk door het organiseren van kinderreizen naar Nederland voor kansarme kinderen uit het buitenland. De werkgroep Twente richt zich geheel op kinderen afkomstig uit Berlijn. Veel van deze kinderen leven in kindertehuizen of gebroken gezinnen en zijn vaak op zichzelf aangewezen. Juist deze kinderen hebben het heel hard nodig om even uit hun dagelijkse omgeving weg te zijn en in Nederland op verhaal te kunnen komen. Een vakantiegezin kan voor een Berlijns kind een lichtpuntje betekenen in het grijze bestaan van alledag. Even tot rust komen, een beschermende arm om je heen en weer kind mogen zijn. De waarde van een paar weekjes huiselijke gezelligheid, een beetje aandacht, geduld en liefde, laat zich vooral uitdrukken in “bagage voor later”.

Voor de zomerperiode, van 18 juli t/m 8 augustus 2015, is Pax Kinderhulp op zoek naar gastgezinnen. Niet alleen het traditionele gezin kan vakantiegezin zijn. Ook zonder eigen (thuiswonende) kinderen kan er een kind geplaatst worden. In de zomer blijven de kinderen drie weken en als het klikt kan men het kind heruitnodigen. Er zijn kinderen die ook met Pasen komen en met Kerst. Zo ontstaat er een hechte band. Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Kijk dan op de website van Pax Kinderhulp Twente en neem geheel vrijblijvend contact op met een van de medewerkers. En like de Facebookpagina zodat u op de hoogte blijft van de laatste nieuwtjes.

* Vanwege privacyoverwegingen zijn de namen gefingeerd en mochten wij helaas geen foto’s van de spelende kinderen op de boerderij publiceren.