- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Voorjaar op de boerderij

joke_kottelenbergDe Maarkelse Lente is in mei, maar op de boerderij is de winterslaap eerder voorbij.
Halverwege februari begint het al te kriebelen. In de wintermaanden is alle “rust” op de boerderij. ’s Morgens na het melken neemt de boer ruim de tijd voor het ontbijt met de krant erbij, even op Maarkelsnieuws kijken en ander nieuws volgen. Soms tot vervelends toe. Ik wil graag de keukentafel afruimen, stofzuigen, de was doen…. Alle dagelijkse huishoudelijke klusjes gaan gewoon door, winter, lente, zomer en herfst. Dat is niet seizoensgebonden.

’s Morgens begint het eerder licht te worden. De mussen tjilpen in de stal en beginnen te slepen met stro en hooi voor het bouwen van het nestje. De boerenzwaluw is afgelopen zondag gearriveerd in de stal en heeft inmiddels een bouwvergunning aangevraagd. Schoorvoetend heb ik die verleend. De vogels moeten onderling de bouwkavels maar verdelen. Dat geeft een hoop gekwetter in de stal. Ik moet dan vaker de bezem pakken om alles schoon te houden en zodoende voor mij weer extra fitness op de boerderij. Maar ik kan zeker genieten van die druktemakers in de stal.

De boer ontwaakt ook uit de winterslaap…
Wat doet het weer? Hoe staat het met de mestputten? Kunnen we al rijden op het bouwland en de weilanden? Wanneer kunnen we kunstmest strooien…….. en wanneer kunnen de koeien naar buiten? Dat zal nu nog wel een paar weken duren, aangezien het weer niet erg meewerkt. “Een zwaluw maakt nog geen zomer.” Maar als de zon maar een dag schijnt, dan staan de koeien te loeien aan het hek. “Boer wanneer doe je de staldeur weer open en kunnen wij heerlijk grazen in de wei?”
Ja, dan heeft de boer (bijna) geen tijd meer voor het ontbijt. Lunchen met de boerin in het zonnetje, dat kan nog net, maar het middagdutje schiet er vaak bij in. Druk, druk, druk.

Vaak wordt mijn hulp ingeroepen. “Kom je even helpen, de weidesleep moet achter de trekker, de kunstmeststrooier…. Ik leg mijn werk neer en loop in snelle pas over het erf. “Hier ben ik, wat moet er gebeuren?” “Ga maar naar de weidesleep, ik kom eraan.”
Maar het duurt nogal. De boer zit vol energie en wil vlug aan het werk. Het is nu nog mooi weer, de voorspellingen zijn slecht voor morgen. Maar helaas denkt de trekker er anders over. Die wil niet aan het werk. Weer helemaal naar huis lopen om het mechanisatiebedrijf te bellen. De boer is wel mobiel, maar nog steeds niet mobiel met de telefoon. Ach, wat extra beweging is ook goed voor hem. Zo gaan de dagen in vreugde voorbij op de boerderij.

Fijne Paasdagen!

De Markelose Boerin