- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Route bevrijdingstour “The Final Push” van Keep them Rolling

Op 8 april 1945 werd Markelo bevrijd door de Canadezen. Zoals wij eerder aankondigden organiseert de oude voertuigenvereniging Keep Them Rolling (KTR) dit jaar van 27 maart tot en met 12 april “The Final Push 2015”. KTR rijdt, op de originele data, de opmars van de Canadezen na vanaf Groesbeek tot in Groningen. Op tal van plaatsen wordt stilgestaan bij bijzondere voorvallen uit die tijd. Inmiddels is de route bekend.

SONY DSC

 


Meer dan 130 voertuigen, waaronder tanks en motoren, zullen op 8 april vanuit het bivak in Delden via het Zeldam, Elsen en de Borkeld naar de Canadese Begraafplaats te Holten rijden. Daar vindt om 11.00 uur een herdenking plaatsen. Om 12.15 uur wordt een defilé afgenomen door de burgemeester in het centrum van Holten. Daarna koerst de colonne via de Zuurberg, de Poppe en de Witterietsweg richting Markelo. Alle scholen worden aangedaan evenals de crashplekken van de drie bommenwerpers en woonzorgcentrum Anholtskamp.

Om 12.45 uur wordt KTR verwacht bij Zalencentrum De Haverkamp voor het nuttigen van de lunch. Gedurende die tijd kunt u de voertuigen bezichtigen. Ondertussen zullen kinderen van de hoogste klassen van de Markelose basisscholen een bloemetje leggen bij de oorlogsgraven op de begraafplaats te Markelo. Een kwartier later zullen zij eveneens aanwezig zijn op het Beaufortplein voor een herdenking met een afvaardiging van het gemeentebestuur en KTR.

Om 14.15 uur komt de stoet weer in beweging voor een defilé door het centrum van Markelo. Daarna vervolgen ze hun rit via Stokkum naar Goor waar ze rond 15.00 uur verwacht worden voor een Static Show van 130 voertuigen, waaronder een paar tanks, op het schoolfeestplein. Hier zal aan de Grotestraat een monument onthuld worden voor de Eerste Poolse pantserdivisie die, als eerste stad in Oost-Nederland, Goor bevrijd heeft. Deze ceremonies in Holten en Goor, zullen bijgewoond worden door afvaardigingen van de Poolse en Canadese Ambassade, Koninklijke Landmacht, Burgemeester en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Tegen 16.30 uur volgt dan een defilé langs het nieuwe Monument en het bomscherfmonument ter nagedachtenis aan de 80 gesneuvelden van het bombardement op Goor. Via het Zeldam steekt de colonne de Rijksweg over om naar de Sluis bij Wiene te gaan voor een kranslegging om ongeveer 17.30 uur, voor de Canadezen die daar tijdens de strijd om de sluis zijn gesneuveld. Daarna gaat het naar Delden waar ze via de oorspronkelijke route dwars door Delden om ongeveer 18.00 uur weer op het bivak hopen te arriveren.

Dit grootse evenement is natuurlijk uniek en verdient ruime aandacht van de bevolking. De werkgroep viering 70 jaar bevrijding Holten/Markelo/Goor verzoekt allen om op die dag te vlaggen en onze “bevrijders” welkom te heten met uw aanwezigheid langs de straten. Voor meer informatie zie ook The Final Push 2015.

Route door Markelo:
9.15 uur Plasdijk, Elserike, Kemperweg, Bovenbergweg, Groningeresweg, Oude Rijssenseweg, zandweg links, Postweg, Luttekeveldweg, Borkeldweg richting Holten.
12.15 uur Zalencentrum De Poppe, Roudaalterweg, Witterietsweg, Groenlandsdijk, Brummelaarsweg, Larenseweg
12.30 uur Brookschole, Hogedijk, Langeweg, zandweg langs dikke steen, Roosdomsweg
12.45 uur Pauze bij Zalencentrum De Haverkamp
14.15 uur Stationsstraat, Grotestraat, Tolweg, Rijssenseweg, Koekoekslaan, Pr. Irenestraat, Pr. Beatrixstraat, Stationsweg, Voordesdijk, zandweg links, Wenninkweg, Ensinkgoorsdijk, Stokkumerweg
14.30 uur Brinkweg, Nijhuisweg, Kerkweg, Twikkelerweg, zandweg rechts, Stokkumervlierweg, Herikervlierweg, Meenweg