- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Napoleon dorp

gertja_onsproatHoi Anne, belofte maakt schuld. De vorige keer heb ik al aangekondigd dat het roer in Markelo drastisch om moet om het leefbaar te houden. Jij begon toen over het plein dat moet komen, maar wat weer vertraagd wordt door een paar slapende vleermuizen die onze toekomst gijzelen. En Anne, geloof me, we krijgen van alles over ons heen. Ook dat is typisch mensen. Wanneer je je kop boven het maaiveld steekt dan staan ze op rij klaar om die eraf te schieten.

Veelal mensen die zelf niet zo actief zijn en weinig voor de gemeenschap doen. Kijk hoe er gesproken wordt over Henk Noteboom. Hij steekt zijn nek uit en heeft plannen. Je kunt het er wel of niet mee eens zijn, maar het is ongepast hoe er door sommigen op wordt gereageerd. Ik ben altijd blij als mensen buiten de gebaande paden durven te denken en ook nog wat voor elkaar krijgen. Daarom heb ik wel respect voor hem ondanks dat ik niet altijd zijn visie deel, maar dat hoeft ook niet.
Markelo heeft een injectie van tussen de 5 en 10 miljoen euro nodig. Ooooops……zoveel? Ja zoveel………. “Dat kan nooit” zullen de reacties zijn. Onzin natuurlijk, voor goede onderscheidende plannen is er altijd geld. Bedrijven, fondsen, gemeente, provincie, rijk en Europa.
Markelo moet investeren in een thema. Markelo moet worden omgedoopt tot Napoleon dorp. Deze kleine keizer schijnt hier rond 1800 te zijn geweest. In Stokkum is zelfs een Napoleonspaadje. Wat betekent dat. Investeren in aankleding, attracties en in de hoofden van mensen. Aankleding betekent een steek bij de dorps ingangsborden met de titel Napoleon dorp. Bill’s Bar wordt omgebouwd tot een kinderspeelparadijs op al het denkbare rondom Napoleon. Ons nieuwe plein gaat het Napoleonplein heten. De wandel- en fietsroutes worden de Napoleonroutes. De slag om Stokkum wordt jaarlijks opgevoerd en nagespeeld door Markeloërs. Het paard van Napoleon heette Nikkel. Een groot jaarlijks Nikkel springconcours moet er komen. De PJGO Napoleon zomerspelen worden gehouden op het nieuwe plein. Rond het plein wordt een boulevard gebouwd waarin in de zomer een soort van strandpaviljoens worden geopend door de verschillende Markelose horeca die dit als dependance gebruiken. Midden op het plein komt een megatoren te staan, voor het Napoleon elastiek duiken (soort van bungee jumpen). Tegen de Markeloseberg wordt een kunstgras skibaan met de naam NAPO1812 aangelegd. 1812 is het jaar dat Napoleon de veldtocht naar Rusland ondernam en door de Russische kou vele mensen kwijtraakte. Vanaf de skibaan komt een fly-over naar het centrum voor een après-ski zomer party. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Met een thema komen we weer in het vizier van de mensen.
Anne, ik weet zeker dat we ook tegenstanders hebben, vooral van ´de-dood-in-de-pot´ figuren die geen interesse hebben in de toekomst van Markelo. Maar Markelo moet weer bruisen en sprankelen, want dan hebben we een toekomst.
Hoe gaat het trouwens met je Napoleon bootcamp? Misschien de volgende starten in het Napoleonlaantje?

anne_onsproatHa Paps,

Toen ik jouw column las dacht ik even dat de fantasie met je op de loop was gegaan. Jij wilt van Markelo een themadorp maken? Ik zie mezelf al van de Markeloseberg suizen en daarna met een fly-over even een borreltje doen op een après-ski party. En als ik mezelf dan moed heb ingedronken dan ga ik nog even bungee jumpen vanaf de coöperatie! Een fly-over, hoe zie je dat eigenlijk voor je? Een viaduct over Markelo? Of een gondel die je naar het Napoleonplein brengt? Een boulevard met paviljoens en themafeestjes? Maar zelf zou ik ook nog graag iets van een beachvolleybal/soccer veldje willen en om in de Franse sferen te blijven kan er ook nog wel een jeu de boules baan bij. Bill’s Bar zouden we dan ook kunnen ombouwen tot een hotel met een restaurant. Jij denkt dat dit allemaal te realiseren is? Het lijkt meer op een droom, op een luilekkerdorp waar allemaal leuke dingen te doen zijn.
Maar oké een leefbaar Markelo houdt in dat we kunnen wonen, werken en plezier maken in ons eigen dorp. En als de mensen het leuk vinden om hier te komen krijgen we meer toeristen die ook weer gebruik maken van andere faciliteiten.
Ik zeg goed plan PAPS!!!
Heb jij het ook in de krant gelezen en gezien op Facebook dat er een enthousiaste groep Markeloërs is opgestaan om samen met de bevolking een plan te maken voor een beter leefbare situatie hier? Een plein voor jong en oud en alles daar tussen in. Mama zegt altijd dat Markelo is vastgeroest aan tradities, maar de filmpjes op Facebook zien er verfrissend en vernieuwend uit! Ik heb er wel vertrouwen in. Ik weet alleen niet of de fantasie van de groep net zo groot is als die van ons..
En Paps we bootcampen nu nog aan de Rue de l’école.

Au Revoir,
Anne