- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Uitgelicht: Plus Blankhorst

Henry BlankhorstJe hebt geen winkel voor jezelf, maar voor de klant!”

We worden hartelijk ontvangen door Henry Blankhorst in zijn kantoor boven de winkel. Henry, een ondernemer met passie voor zijn vak en boordevol plannen voor de toekomst, begint enthousiast te vertellen.

“Vanaf mijn tiende jaar ben ik al actief in de supermarktbranche. Zo begon ik ooit aan mijn eerste bijbaantje bij de plaatselijke melkboer c.q. rijdende winkel. Toch koos ik er voor om de opleiding LTS machinebankwerker en automonteur te volgen. Dat bleek een vergissing te zijn”. Het meest aantrekkelijke aan zijn werk bij de melkboer vond Henry het contact met de mensen. Toen hij op zijn zestiende jaar zijn studie aan de LTS had afgerond bood de rijdende wagen hem een vaste baan aan. Henry twijfelde geen moment, en aangezien hij nog twee dagen per week leerplichtig was besloot hij de verkoopopleiding detailhandel te gaan volgen.

Na anderhalf jaar kwam hij bij De Boer supermarkten in Wierden terecht. “Als je in die tijd hogerop wilde, werd je elders een plek aangeboden en in Friesland waren op dat moment interessante functies vacant. Dit resulteerde er uiteindelijk in dat ik bedrijfsleider werd bij De Boer te Gorredijk. Na een aantal jaren in Friesland gewoond te hebben, wilde ik toch graag weer terug naar het oosten. En zo kwam ik na Lochem en Enschede op 34-jarige leeftijd samen met mijn vrouw Rita in Markelo terecht. Hier kreeg ik de kans om voor mezelf te beginnen en dat was iets wat toen bij mij op het verlanglijstje stond”, licht Henry toe.
Inmiddels is Plus Blankhorst een begrip geworden in Markelo, dit jaar zal het 20-jarig jubileum worden gevierd. “De consument waardeert onze supermarkt en daar zijn wij erg blij mee”, vertelt Henry.
“Toch was het de eerste jaren bikkelen. Uiteindelijk duurde het zo’n 3 jaar voordat de Markeloërs er vertrouwen in kregen. De mensen waren traditioneel ingesteld, men veranderde niet zo snel van supermarkt, eigenlijk was de gunfactor toen sterker dan nu.” Momenteel bestaat het team van Plus Blankhorst uit totaal 65 personeelsleden.

Het werkte in het voordeel van Blankhorst dat concurrent Super toentertijd overging in een Edah, daarmee werd het assortiment minder. Wat ook hielp is dat Henry in het begin heel veel lokale acties op touw heeft gezet naast de landelijke reclamecampagnes. Dat doet hij nu nog steeds om de mensen scherp te houden. “Maar ik vind het vooral leuk om iets bijzonders te organiseren”, glimlacht Henry. “Bijvoorbeeld vorig jaar de Ladies Night met speciale activiteiten, variërend van live cooking tot een chocoladefontein onder het genot van live muziek en diverse proeverijen. Deze avond werd door ruim 400 dames bezocht, dat was echt een succes”, aldus een trotse Henry.
Plus kerstpakkettenbeursOok was hij initiatiefnemer van de kerstpakkettenbeurs die gehouden werd in de fraai versierde zalen van Bill’s Bar. Bedrijven konden hier hun personeel zelf een kerstpakket samen laten stellen bij de diverse Markelose ondernemers. Zo droeg Henry toen al bij aan het “Voor Markelo, door Markelo”-gevoel.

Plus Blankhorst kent een grote lokale betrokkenheid en heeft een sociale functie. Aandacht voor elkaar, groeten, vriendelijk, alles onder één dak, het is net die toegevoegde waarde die mensen over het algemeen weten te waarderen. “Als je de rationele en emotionele aspecten weet te combineren, dan doe je het goed als supermarkt. In principe proberen wij alle Markelose verenigingen te sponsoren en af en toe doen we dan iets extra’s, bijvoorbeeld shirtsponsoring”, besluit Henry.

SSK_Sticker_voedselverspilling_1Duurzaam ondernemen is absoluut iets waar Plus Blankhorst voor staat. Onlangs hebben zij voor de tweede keer op rij het Super Supermarkt Keurmerk (SSK) behaald. “Je wordt hierbij als supermarkt op zeven criteria beoordeeld: lokale betrokkenheid, stimulerend personeelsbeleid, onderscheidend assortiment, duurzaam met energie, veiligheid & preventie, afvalinzameling & -reductie en ten slotte transport & logistiek. Het is een erkenning voor de onderdelen waarmee we het verschil proberen te maken en het is voor onze klanten prettig om te weten dat zij hun boodschappen doen bij een winkel die voldoet aan de huidige eisen van maatschappelijk verantwoord ondernemen” vertelt Henry trots.
Wellicht ook iets dat bij veel mensen niet bekend is: Plus Blankhorst werkt samen met de Stichting Voedselbank Midden-Twente (uitgiftepunten Hof van Twente, Borne en Hengelo).Voedselverspilling is in deze tijd een hot item. Maar liefst twee keer per week worden er verse producten en andere kruidenierswaren opgehaald.
Op dit moment is de trend: biologisch, ecologisch en fairtrade. Plus is dé organisatie in Nederland die het meest van deze producten verkoopt. Ook worden er veel streekproducten verkocht onder het merk GIJS, een samenwerkingsverband tussen Nederlandse boeren.

In Nederland zijn er allerlei ontwikkelingen gaande in de supermarkten. En uiteraard volgt Henry die op de voet. Je moet met je tijd mee, de consument bepaalt immers! Daarom heeft Henry onlangs de mega Jumbo Foodmarkt in Breda bezocht. Naast de dagelijkse boodschappen zijn daar koks en andere specialisten bezig om van verse producten gerechten samen te stellen. Van sushi tot pizza en van Hollandse streekgerechten tot Aziatische curry’s . Volgens Henry is het ongelofelijk wat daar in de winkel gebeurt. Zover zal het in Markelo nog wel niet komen. Maar Plus Blankhorst gaat zeker met z’n tijd mee. Binnen een paar maanden kan men de boodschappen online bestellen en worden ze vervolgens bezorgd. Verder neemt Henry in overweging om een zogenaamd “pick up point” te realiseren zodat je je bestelling op een door jou gewenst tijdstip kunt ophalen aan een loket waar je langs kunt rijden met je auto. Ook is Henry groot voorstander van lokale producten. Wellicht zal hij bij de eerstvolgende vernieuwing van zijn winkel een aparte afdeling creëren voor vlees, groente en andere versproducten uit de regio.

Al met al een bruisende supermarkt met aan het roer een bevlogen ondernemer met volop plannen voor de toekomst!

Plus Blankhorst