- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

OnsProat: Voorjaar

jan_henk_berendsenEindelijk hadden we afgelopen week mooi weer. Voor mijn gevoel had ik er al veel te lang op gewacht. Aangenamere temperaturen en het zonnetje erbij.
De eerste keer in de lentezon eventjes buiten zitten, is 100 maal mooier dan ’s zomers met 25 graden. Het is of de hele wereld is ontwaakt uit de winterslaap.
Overal zie je ineens weer bedrijvigheid en de krokussen en sneeuwklokjes bloeien uitbundig in de tuin.

Als je door het mooie buitengebied van Markelo rijdt, zie je ook van alles gebeuren. Zie je ’s morgens één trekker op het land aan het werk, een paar uur later is opeens iedereen aan het werk.
Op een mooie dag zoals afgelopen week moet ik vaak nog terugdenken aan de grote voorjaarsschoonmaak vroeger bij ons thuis. De waslijnen hingen dan vol lakens en dekens, de bedden en kussens lagen buiten op de stoelen en alles werd van de kant gehaald om het huis eens goed schoon te maken.

Inmiddels zijn dit soort taferelen nostalgie geworden. Af en toe zien we in het voorjaar nog iemand die besmet is met het mattenkloppervirus. Nee, nu gaan we met de eerste zonnestraal massaal naar Intratuin om daar in optocht rond te lopen. Als we thuis komen hebben we het idee de hele middag niets te hebben gedaan, maar de portemonnee is wel leeg.
De volgende keer dat u lentekriebels krijgt; ga eens naar één van de plaatselijke bloemisten of tuincentra, mooi dicht in de buurt en waarschijnlijk is uw portemonnee er ook blijer mee.

Ook de politie houdt van grote schoonmaak, zo bleek vrijdag aan het eind van de middag. Een grootscheepse controle aan de Holterweg waarbij iedere passant werd gecontroleerd. De politie was blijkbaar ook op het idee van de vrijdagmiddagborrel gekomen, maar dan net even anders.

In Markelo zou een grote schoonmaak ook wel eens nuttig kunnen zijn. Hoewel we heel veel goede initiatieven hebben in ons dorp en nog veel meer mensen die er de schouders onder willen zetten, blijven we toch nog zitten met een aantal rotte appels.
Ik heb al geproefd dat de andere columnisten van OnsProat de discussie over de toekomst van Markelo aan willen slingeren. Nou, ik ben benieuwd wat hier uit komt, maar eerst ga ik maar eens lekker weer de tuin in.

Loat oe good goan!

Jan Henk Berendsen