- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

70 jaar vrijheid (2)

Grebbelinie en Betuwestelling
De slag om de Grebbeberg ligt in mei van dit jaar vijfenzeventig jaar achter ons. De herinnering aan de gevechten rond de Grebbeberg en de vele doden, die daar een laatste rustplaats hebben gevonden, zal geleidelijk aan steeds verder vervagen. Veel aandacht hebben ze nooit gekregen, de mannen die met gebrek aan wapens en soms met gebrek aan goede leiding de veel sterkere vijand moesten tegenhouden. Toch mogen wij het niet vergeten. Bij de Stichting Heemkunde Markelo is bekend dat zes Markeloërs in de Grebbe-linie waren gedetacheerd, echter niet precies waar ze gelegerd waren en bij welk onderdeel ze waren ingedeeld. Van een onderdeel, 1e batterij III afdeling 8e Regiment Artillerie, afgekort I-III-8 R.A. waarin ondermeer  Jan Lubbers dienst deed, is iets meer bekend doordat de reserve-kapitein H.Ballot  van deze batterij een dagboek bijhield.

oudetoren_120315_03Ook zij stonden ergens in Nederland op 10 mei 1940 paraat: Liggend van l.n.r. A.J.Lodewegens, ??, H.Vruwink Knielend van l.n..r. B.T.Klumpers, A.Geerlings,?? Staand van l.n.r.??, J.H.Berendsen, B.J.Hesselink, ?? en J.J.Hargeerds

Oorlogsherinneringskruis
In 1947 ontving een aantal militairen, die mei 1940 gelegerd waren in gebieden waar zwaar gevochten is, een “Oorlogsherinneringskruis”. Deze militairen dienden in alle opzichten een goede plichtsbetrachting en een goed gedrag te hebben getoond.

oudetoren_120315_02

Aan het kruis waren een aantal gespen verbonden. Eén gesp gold voor algemene krijgsverrichtingen, meerdere gespen voor bijzondere krijgsverrichtingen.

oudetoren_120315_01Vooraan links staand J.Lubbers

Jan Lubbers uit Markelo, zoals bovenstaand omschreven, heeft een dergelijk kruis ontvangen. Wellicht hebben meerdere Markeloërs een dergelijk kruis ontvangen wat echter niet bij de Stichting Heemkunde Markelo bekend is. In augustus 1940 ontving Jan Lubbers een speld van de kapitein die het bevel voerde over de batterij waar Jan bij ingedeeld was. Hieronder enkele regels uit de begeleidende brief:

…Al dien tijd onder steeds wisselende aspecten hebt Gij opgewekt naar beste kunnen en vermogen Uw land gediend. Veel is in dit jaar veranderd, maar één blijft en dat is, dat ik trotsch was en de commandant te hebben mogen zijn van deze goede Batterij, die met eere en in letterlijk zin den vuurproef heeft doorstaan.