- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Vader/dochterproat

Lieve Anne, gertja_onsproat

Markelo “slaapdorp”?
Dit wil ik je voorleggen en ik ben benieuwd naar je reactie. Als ik naar Markelo kijk, dan maak ik me zorgen. Als we niet drastisch een koerswijziging doorvoeren wordt Markelo een “slaapdorp”. Maar ja, er hangen al vleermuizen te slapen in de oude melkfabriek en we zijn zover afgedwaald dat het woongenot voor vleermuizen belangrijker is dan dat van mensen. We verzuipen in de vleermuizen in en rond Markelo, maar een paar van deze slapende exemplaren gijzelen de vooruitgang in het dorp. Zo slaapt het dorp rustig verder, verdwijnen winkels en gaat Bill’s Bar nooit meer open. We zitten vastgeroest in hetzelfde systeem.

Neem nou bijvoorbeeld onze kerstmarkt en lentefair. Wat stelt het nu eigenlijk voor? De winkels zetten hun deuren open en leggen wat artikelen uit hun etalage aan de andere kant van het raam in een goedkoop gemaakt marktkraampje met een uitstraling van de eerste de beste visboer. Waar onderscheidt Markelo zich in ten opzichte van al die andere kerstmarkten en fairs? Zelf gebruik ik deze evenementen meer als excuus om de Markelose horeca te bezoeken. Meestal zie ik geen enkele stand.
Natuurlijk weet ik wel dat we veel meer per internet bestellen, dat doe jij toch ook? Maar wat er bij mij niet in wil is dat als ik door Goor rijd en langs de Jumbo kom, ik daar veel Markeloërs zie die daar hun boodschappen doen. Wij hebben toch een Plus en een Dirk van den Broek? Of ben ik nu te ouderwets, want ik koop ook wel eens wat buiten Markelo.
Anne help me, hoe zie jij dit? Ik weet dat jij net als ik met geen 1000 paarden uit Markelo weg te slepen bent, maar toch…. als dat 1001e paard komt en jou een bruisende woonomgeving biedt….. wat dan? Blijf je dan nog hier? Mijn gevoel zegt dat we een drastische koerswijziging door moeten voeren en dan wel met 180 graden de andere kant op. De vraag die dan rijst is, kunnen we zo creatief zijn dat we veranderen, kunnen we samenwerken, gunnen ondernemers elkaar ook wat? Wat vind jij? Hoe maken we ze wakker? Dan komen we in de volgende column met een idee hoe het beter kan. Ik weet als geen ander dat het eenvoudig is om commentaar te leveren, maar oplossingen bedenken kunnen we toch ook?

anne_onsproatHaaa die Pa,

Nou zeg, jij hebt wel veel commentaar, maar eigenlijk heb je ook wel gelijk. Ik vind het ook raar. Kunnen ze die vleermuizen niet gewoon verplaatsen? De melkfabriek is een saai en niet al te fraai uitziend leegstaand gebouw. Wat moeten we ermee?
Het had zo mooi kunnen zijn deze zomer; de melkfabriek weg en vervangen door een mooi groot open plein. Ideaal voor mijn bootcamp trainingen! En midden in het dorp. Maar helaas … de vleermuizen vertragen de vooruitgang van ons mooie Markelo. En wat te doen met Bill’s Bar? Nog een plein? Dus nog meer ruimte voor bootcamp? En waarom neemt niemand Wibel Mode over?
Pap, je oordeel over de kerstmarkt en de lentefair vind ik wel wat hard. Maar ook daarin moet ik je gelijk geven. Je kunt het bijna geen kerstmarkt meer noemen, maar meer een “vreetfestijn”. Daarentegen vind ik de lentefair wel leuk. Kraampjes, modeshows en een lekker weertje erbij. Ik zou wel graag wat meer bloemen willen zien. Misschien kunnen we, nu Bill’s Bar niet meer open is, de bloemen van de lantaarnpalen wat naar beneden halen zodat je ze tenminste kunt zien als je er loopt.
Maar weet je pap? Eigenlijk bestel ik nooit iets via internet. Ik vind het veel leuker om écht te shoppen. Het maakt niet uit waar. In Markelo loop ik bijvoorbeeld graag bij Esch Pla binnen. Tja, en als ik het goede paard tegenkom dan ben ik zelfs wel uit Markelo weg te slaan, nu je dit punt toch aansnijdt…. Maar dat heeft dan weer niks te maken met een bruisende woonomgeving. Ik ben heel benieuwd naar jouw oplossing voor deze problemen. En ik zal er ook eens over na gaan denken……

Goodgoan!