- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Andere tijden

oudetoren_190215_01Regelmatig verschijnt op de TV het programma “Andere tijden”. Een programma waarin historische onderwerpen aan de orde komen, vaak aan de hand van een actualiteit of een bepaalde datum. Er wordt veelal teruggeblikt op een gebeurtenis van toen die verband houdt met het heden. Hierbij kunnen ze teruggrijpen op beeldmateriaal uit de archieven. Een actueel onderwerp is momenteel de huizenverkoop maar ook de verkoop van boerderijen. Zo blikken wij terug op de verkoop van een boerderij, 120 jaar geleden.

Heel vaak werden in die tijd boerderijen verkocht via een openbare verkoping. In het archief van Stichting Heemkunde Markelo is een enkel boekje aanwezig van zo’n openbare verkoping. Het betreft hier de verkoop van het erve “Leusman”. De Leusmanweg is hierna vernoemt. Het erve Leusman (huis en erf, overige gronden) omvatte 45 ha. De inzet van het totaal bedroeg 13075 gulden. In februari 1904 werd de boerenerven “Nielants Koopman”in de Dijkerhoek ingezet voor 4640 gulden. Over andere tijden gesproken.

Ook heel anders waren toen de inkomsten van ambachtslieden. Onderstaand een rekening van schilder Lichtendahl aan de gemeente voor het schilderen in het gemeentehuis in 1933. Op dit punt zijn de tijden ook erg veranderd.

oudetoren_190215_02

Zo nu en dan krijgt de Stichting Heemkunde van dit soort archief-materiaal aangeboden, waar men uiteraard heel blij mee is. Mochten de lezers van Maarkelsnieuws noch dergelijke boekjes of rekeningen in bezit hebben, dan zouden de Stichting Heekumde Markelo deze graag inzien, zodat men het voor de geschiedenis van Markelo kan vastleggen..