- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Uitgelicht: De Tasca

de-tasca-logo-300x145De Tasca; een locatie met een diepgewortelde geschiedenis. Onze drankjes worden geserveerd door een vriendelijke jongen van de bediening. Terwijl wij bij het knapperende openhaardvuur genieten van de sfeervolle ruimte, schuiven Jan-Willem en Miranda Lammertink aan. Jan-Willem, een echte horecaman bijt het spits af. . “Hoelang wij hier al zitten? Mijn overgrootvader is in 1891 als Lammertink “erbij ingetrouwd”. De roots van onze familie op deze hoeve “Erve Hiddink” gaan via overgrootmoeder nog verder terug in de tijd, zelfs naar voor 1700.”  Je kunt dus met een gerust hart vaststellen dat Jan-Willem een geboren en getogen Markeloër is.”

De boerderij kent een lange en indrukwekkende geschiedenis. Maar het verhaal van De Smorre en De Tasca is niet minder indrukwekkend. “In 1958 zijn mijn vader en oom hier met een horecaonderneming begonnen onder de naam: “In de Kop’ren Smorre”, aldus Jan-Willem. Als jongeman werkte hij, na het voltooien van zijn studie aan de Hotelschool Apeldoorn in de jaren 90, bij zijn familie in het bedrijf. “Het was de bedoeling om de familie die zomer uit de brand te helpen en vervolgens elders aan het werk te gaan. Maar ik ben  uiteindelijk blijven plakken. En dan rol je langzaam in het familiebedrijf” zegt Jan-Willem lachend. “De Smorre had destijds een status. Mijn oom was een echte gastheer die ervoor zorgde dat  politici kwamen dineren, met als gevolg een artikel in de krant. Dit bracht landelijke bekendheid met zich mee.

0621-300x200Na het overlijden van mijn oom in 2000 zijn wij gaan bekijken hoe we het bedrijf zouden  voortzetten”, aldus Jan-Willem. In 2002 nam Jan-Willem met zijn vrouw Miranda het bedrijf over. In eerste instantie veranderde er weinig. Toch was het voor Jan-Willem en zijn vrouw niet precies wat ze wilden. In 2006 opende De Tasca haar deuren, wat taverne/kroeg betekent. Het idee achter De Tasca is het creëren van een informele sfeer waar je lekker kunt eten, net zoals in de Mediterrane landen.  “Eten en genieten met familie en vrienden” vertelt Miranda.. “Sinds 2008 verzorgen we ook uitjes zoals kookworkshops, keveruitjes, GPS-tochten, huifkartochten en themafeesten. Dit alles in samenwerking met externe partijen. In het begin maakten met name bedrijven hier gebruik van.. Nu zie je ook families met opa’s, oma’s en kleinkinderen die samen een leuke dag organiseren.” Jan-Willem vult aan dat bij De Tasca alles mogelijk is. “Je kunt bijvoorbeeld met een kleine groep een kookworkshop organiseren, maar ook grote groepen van bijvoorbeeld 70 man zijn ons niet vreemd.”

Kookworkshop-123 schoppe-feest keveruitje-markelo-de-tasca

Sinds 2000 kennen Jan-Willem en Miranda elkaar. De eerste ontmoeting vond plaats bij Bill’s Bar. De oorspronkelijk Leidschendamse Miranda was geen vreemde in Markelo, toen al was ze een  fervent paardrijdster bij Erve Meenderinkboer. Na haar studie doktersassistente besloot ze richting Markelo te vertrekken aangezien ze ieder vrij uurtje het liefst op de manege doorbracht. Ze vond werk in Enschede.  Vanwege de beperkte woonruimte in Markelo besloot ze naar Goor te verhuizen. Op dat moment leerde Miranda Jan-Willem kennen. “Heel lang heb ik niet in Goor gewoond. Het klikte meteen en al snel besloten we om samen te gaan wonen. In 2002 hebben we niet alleen het bedrijf overgenomen, maar zijn wij ook getrouwd”,  zegt Miranda lachend.

tasca_huis“Ook ik ben uiteindelijk in het bedrijf gerold. Nadat onze eerste dochter was geboren heb ik besloten om op en rond het bedrijf diverse taken op me te nemen”, vertelt Miranda. Na een korte tijd op Beusbergen te hebben gewoond, besloten Jan-Willem en Miranda om richting hun bedrijf te verhuizen. Het huis waar ze momenteel in wonen deed destijds dienst als hotel met vier kamers. Door de komst van de kinderen besloten ze uiteindelijk te stoppen met het hotel en het om te bouwen tot woonhuis. “Wisten jullie dat ’t Planken Hoes begin jaren ’70 verhuisd is van wat nu de rotonde is,  naar de huidige plek?”, vraagt Jan-Willem ons. “Toentertijd kwam het nog op het NOS Journaal, een huis verplaatsen was een hele happening. Het hele dorp liep uit en men zat de gehele dag op stoelen met koffie en broodjes toe te kijken”, vertelt Jan-Willem. Kortom; een locatie met geschiedenis.

Toekomst visie

Jan-Willem en Miranda willen terug naar de basis. Het combineren van de roots van vroeger met De Tasca. “Naegelholt en andere gedroogde vleesvarianten maken we bij De Tasca gewoon zelf. Achter de boerderij hebben wij een flink stuk grond. Afgelopen seizoen heb ik daar o.a. aardappeltjes gepoot. Zelfs mijn vader van 83 vond ze heerlijk en dat zegt iets! Deze aardappelen kun je hier in de buurt niet kopen dus heb ik ze in Duitsland gehaald Naast de moestuin die we hier hebben aangelegd, staan er diverse fruitbomen. We kunnen veel van ons eigen land halen. Daar willen we in de toekomst nog meer mee doen. Eerlijk en puur”, besluit Jan-Willem zijn betoog.

Benieuwd naar de menukaart van De Tasca, of  op zoek naar een mooie locatie voor een uitje? Kijk dan snel op de website, klik hier.

Wil je De Tasca volgen op Facebook: klik hier

Bistro De Tasca :: Restaurant – Uitjes – Feesten
Holterweg 20
7475 AW Markelo

Tel: 0547-362201