- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Leferink na bijna 20 jaar gestopt als voorzitter Heemkunde

gj_leferinkGerrit Jan Leferink heeft na bijna 20 jaar de voorzittershamer van de Stichting Heemkunde Markelo overgedragen aan Bertus Ensing. Dit vond plaats tijdens een medewerkersbijeenkomst bij De Haverkamp waar Leferink met een oorkonde werd benoemd tot ere-bestuurslid. Leferink had zelf het bestuur aangegeven een stapje terug te willen doen, wel zal hij als bestuurslid actief blijven binnen de stichting die hij vanaf de oprichting in maart 1996 heeft geleid.

De afgelopen jaren heeft Leferink een belangrijke rol gespeeld in het vormgeven van de Heemkundestichting zoals deze nu functioneert door z’n vele initiatieven, grote inzet en z’n talent om medewerkers te motiveren. Mede door zijn vele vorige functies zoals voorzitter van Eungs Schöppe en van de Folkloristische Vereeniging wist hij al veel over de jonge geschiedenis van Markelo en hij ontwikkelde zich de laatste 20 jaar als de plaatselijke historicus en werd door velen binnen en buiten Markelo als zodanig benaderd.

Initiatieven van Leferink zijn onder meer het digitaliseren van de burgerlijke stand en de krantenknipsels van Tubantia, het opzetten van een beeldbank op internet, het werven van donateurs en het uitgeven van het periodiek Marclo’s Chronycke, het opnemen van korte geschiedenisverhaaltjes op Maarkelsnieuws en nog vele andere activiteiten. De laatste jaren ontwikkelde hij zich tot specialist in het maken van power-point presentaties die hij, doorspekt met humoristische anekdotes, bij vele gelegenheden voor het voetlicht bracht.

Nadat bestuurslid Vedders tijdens de medewerkersbijeenkomst de ontstaansgeschiedenis van de stichting had belicht en een ludieke attentie had aangeboden, overhandigde Leferink symbolisch de voorzittershamer aan z’n opvolger Ensing.