- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Bijeenkomst vrijwillige kavelruil Markelosebroek-Stokkumerbroek

Tachtig grondeigenaren uit Markelo en omgeving bezochten maandagavond 26 januar de voorlichtingsbijeenkomst over vrijwillige planmatige kavelruil in het gebied Markelosebroek-Stokkumerbroek. Iniatiefnemer van deze kavelruil is LTO Noord-afdeling Hof van Twente. Zij benadrukken het belang van kavelruil uit eigen ervaring. Tijdens de avond ontvingen de grondeigenaren informatie over de mogelijkheden en het proces van vrijwillige planmatige kavelruil, waarbij agrarische structuurverbetering voorop staat. Indien mogelijk worden andere doelen (onder andere water, natuur en landschap) ook meegenomen. Bijna veertig ondernemers schreven zich aan het eind van de avond al in voor de wenszittingen.

kavelruil Markelosebroek-StokkumerbroekGedeputeerde Hester Maij onderstreepte in haar inleiding het belang van vrijwillige kavelruil voor de agrarische grondeigenaren. Het biedt kansen op verschillende terreinen: kavelruil draagt bij aan het versterken van het bedrijf door de grotere huiskavel en het levert een flinke besparing op. En daarnaast levert kavelruil een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de verkeersveiligheid omdat het tot aanzienlijk minder landbouwverkeer leidt. Gedeputeerde Maij ondersteunt de kavelruil van harte en gaf aan dat de provincie de aanwezige provinciale gronden beschikbaar stelt voor de kavelruil. Deze ruilgrond kan voor het gebied dienen als smeerolie voor het kavelruilproces.

Wethouder Wim Meulenkamp van de gemeente Hof van Twente zei aansluitend blij te zijn met de grote opkomst, dit betekent dat er veel interesse is onder grondeigenaren voor vrijwillige planmatige kavelruil. Hij benadrukte dat structuurverbetering voor de grondgebonden landbouw een continu proces is en van groot belang is voor een gezond toekomstperspectief.

Of de kavelruil in het gebied Markelosebroek-Stokkumerbroek doorgang vindt, is afhankelijk van de interesse uit het gebied. Met de voorlichtingsavond en de bijna veertig inschrijvingen is een belangrijke eerste stap gezet. Agrariërs die ook interesse hebben in deelname, kunnen zich aanmelden bij het Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel (www.cko.nl) via het telefonisch informatieloket op telefoonnummer: 088 – 888 66 74 of via e-mail: info@cko.nl. Komende maand wordt de interesse in het gebied in kaart gebracht. Bij voldoende interesse zullen naar verwachting de wenszittingen nog dit voorjaar plaatsvinden.