- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Kwetsbare bronzen kunstwerken worden beveiligd

Naar aanleiding van 3 diefstallen en 1 poging tot diefstal van bronzen kunstwerken in Hof van Twente krijgen beeld en sokkel van 9 kunstwerken een onderhoudsbeurt en worden ze voorzien van een fysiek beveiliging met roestvrijstalen pennen met een zogenaamde rolpijp. In Markelo worden 3 beelden aangepakt. Het gaat om het beeld Man en paard op het Kerkplein, het beeld Eenden in de Grotestraat en het beeld De Dorpsraad op het Burgemeester De Beaufortplein.

beelden_brons_man_en_paardBeeld Man en Paard op het Kerkplein

Het is de bedoeling dat de kunstwerken Man en Paar en De Dorpsraad na onderhoud en beveiligingsmaatregelen weer worden teruggeplaatst naar de plek waar ze ook hebben gestaan. Het beeld Eenden zal waarschijnlijk een plek krijgen in Het Beaufort. De kosten voor het onderhoud en de maatregelen voor deze 3 beelden bedragen ruim € 7.000.

beelden_brons_eendenHet beeld Eenden in de Grotestraat

De totale kosten voor de maatregelen van de 9 bronzen kunstwerken in Hof van Twente bedragen ruim € 21.000. De gemeente Hof van Twente zal voor deze maatregelen eenmalig € 10.000 bijdragen de Stichting Beeldende Kunst draagt de andere helft van de kosten. Deze stichting krijgt van de gemeente jaarlijks € 20.000 subsidie voor de aanschaf en het onderhoud van beeldende kunst.

beelden_brons_dorpsraadHet beeld De Dorpsraad op het Burgemeester de Beaufortplein

De reserve positie na het terugplaatsen en beveiligen van de gestolen kunstwerken en de maatregelen bij deze 9 kunstwerken van de Stichting Beeldende Kunst bedraagt ruim € 22.000. Er staan echter nog een aantal kostbare onderhoudsklussen op het programma, waaronder een schilderbeurt voor de Rietveldstoel in Markelo.