- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Erve Senkeldam in top 10 oudste boerenfamiliebedrijven

Dit jaar is het “International Year of Family Farming”. In het kader daarvan is door het lectoraat Familiebedrijven Windesheim in samenwerking met LTO gezocht naar het oudste agrarische familiebedrijf van Nederalnd. Dit leidde uiteindelijk tot een shortlist van 44 bedrijven ouder van 1750 die nader zijn onderzocht,  vandaag werd de uitslag bekend bemaakt. Het oudste familiebedrijf, Erve Hiddink van de familie Vrielink, was terug te dateren tot 1593 en bevindt zich in Laren Gelderland. In Markelo waren twee plekken terug te vinden in deze lijst. Het familiebedrijf van de familie Heiligersig in Markelosebroek behoorde tot de top 30, Erve Senkeldam in Kerspel-Goor is op de 6e plaats geëindigd.

senkeldam

Het oudste jaartal waarin bewezen is dat Erve Senkeldam bestond is 1663. Er is in 1924 een nieuwe boerderij gebouwd, enkele honderden meters voor het oorspronkelijke Erve Senkeldam. Daar is nu de melkveehouderij gevestigd, het oude erf wordt bewoond door Albert Kamp en zijn gezin en de boerderij uit 1924 wordt bewoond door zijn ouders Johan Kamp en Wilhelmina Lammertink (1942).

De familienaam is Senkeldam is verbonden aan Erve Senkeldam , een heel oud boerenerf net buiten de bebouwde kom van Goor in Kerspel-Goor. De stichting Heemkunde Markelo is bezig een boek te schrijven over de buurtschap Kerspel Goor te Markelo waar dit erf tot de gemeentelijke herindeling bij hoorde. De vererving is vaak van vader op dochter gegaan, schoonzoons namen dan vaak als achternaam Senkeldam aan.