- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Hofpanel spreekt voorkeur uit voor centraal zorgloket

20071017_hvtEind juni en begin juli hebben bijna 700 panelleden uit Markelo en andere kernen van de gemeente meegedaan met een peiling over de nieuwe zorgtaken die vanaf 1 januari 2015 bij de gemeente worden ondergebracht. De uitkomsten zullen door de gemeente worden gebruikt bij het verder vormgeven van een centrale toegang tot zorg en jeugd. In de peiling sprak 68% van de deelnemers de voorkeur uit voor één aanspreekpunt voor alle vragen en problemen voor jeugd, zorg en welzijn. Bijna de helft ziet een dergelijk loket graag in het gemeentehuis in Goor.

Onder de panelleden met kinderen onder de 18 jaar had ruim een derde met jeugdzorg te maken gehad en een kwart van de panelleden had een AWBZ-indicatie of kent iemand met deze indicatie. Deze panelleden waren over het algemeen tevreden over de zorg, maar er werd aangegeven dat wel moest luisteren naar de zorgvrager, de juiste zorg (op maat) moest bieden en minder bureaucratie was ook wenselijk. Op de vraag waar men terecht zou kunnen als men zorg nodig had werd de huisarts het meest genoemd.

De bekendheid van de bestaande loketten was bij de panelleden groot. Zo kent 4 van de 5 ouders LOES, kent 59% het Meldpunt en een kwart van de leden was bekend met het wijkserviceteam.

Uit de Hofpanelpeiling kwam ook naar voren dat de verwachting is dat met de bezuinigingen op de zorg de druk op mantelzorg en vrijwilligerswerk zal toenemen. Bijna drie op de tien panelleden (29 procent) verleent mantelzorg. Een op de tien mantelzorgers zou meer uren mantelzorg kunnen en willen verlenen. Ruim tweederde ziet dat niet zitten. Aan panelleden die niet actief zijn als vrijwilliger, is gevraagd of zij vrijwilligerswerk zouden willen verrichten. Van hen is 10% bereid om iedereen te ondersteunen. Een derde wil wel helpen zolang het maar om iemand uit de familie of vriendenkring gaat. Een derde wil geen vrijwilligerswerk doen in de zorg en ruim een kwart weet het niet (goed).