- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Uit het politierapport deel 2

vanhemertDe rijksveldwachters Van Hemert (foto links) en Kamphuis hadden in de jaren ‘20 van de vorige eeuw de zorg voor de veiligheid in Markelo. Uit hun processen verbaal krijgen we een indruk van de ‘misdaad’ uit die tijd. De krant gaf er regelmatig een overzicht van. In een tweeluik besteden we er in de Oude Toren aandacht aan. Vorige week het eerste deel, deze week de tweede serie korte berichtjes:

Roggepap (1918)
“Door de Wed. Altena van den Brummelaar werd bij veldwachter Kamphuis aangifte gedaan, dat haar ’s nachts een flinke hoeveelheid roggegarven van een bij haar huis staande mijt waren weggehaald. Het gelukte de veldwachter den dader, die in de streek met nog 9 personen kampeerde, te ontdekken. Het stroo was gebruikt voor ligstroo en de rogge had hij bestemd om er pap van te koken. Een gedeelte was nog voorradig.”

Een slimme inval (1925)
“Nabij de ‘Viersprong’ reed dezer dagen een auto tegen een boom, werd nogal beschadigd en bleef zodoende eenige dagen onbeheerd staan. Een troepje opgeschoten jongens maakte hiervan gebruik, om de auto nog meer te vernielen. Daar naderde een heer per fiets, die alles uit de verte had gezien. Hij vond het blijkbaar leuk, wanneer een paar jongens op de auto klommen, want hij maakte er enige foto’s van. Dit viel in goede aarde en fluks zat de hele groep er bovenop. Na het kieken ontpopte de fotograaf zich als de eigenaar van de auto. Onze veldwachter Van Hemert zal wel raad weten met deze foto’s.”