- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Uit het politierapport deel 1

kamphuisDe rijksveldwachters Van Hemert en Kamphuis (foto links) hadden in de jaren ‘20 van de vorige eeuw de zorg voor de veiligheid in Markelo. Uit hun processen verbaal krijgen we een indruk van de ‘misdaad’ uit die tijd. De krant gaf er regelmatig een overzicht van. In een tweeluik besteden we er in de Oude Toren aandacht aan. Hierbij de eerste 3 korte berichtjes:

Mooi voorbeeld….. (1921)
“Een gemeenteraadslid van Markelo werd Zondagavond door de rijksveldwachter naar ’t arrestantenlokaal te Diepenheim gebracht wegens dronkenschap.”  

Brutale inbraak (1929)
“Van de plaatselijke kermis gisteravond thuis komende bemerkte de heer J. ten Hove, Smid alhier, dat bij hem was ingebroken. De dief moet door een kelder zijn binnengedrongen en heeft alles overhoop gehaald. Ontvreemd was slechts een bedrag van f 30 aan geld, terwijl sieraden en andere zaken van waarde door den inbreker waren versmaad. Dit is reeds de derde inbraak in korten tijd. Onderzoek met politiehonden heeft nog niet gebaat.”

Ook relletjes in Markelo (1928)
“Te Markelo is dezer dagen door een paar Utrechtse werklozen, te werk gesteld aan de Schipbeekwerken, consternatie veroorzaakt. Ze waren beschonken en maakten veel drukte, zoodat de politie moest ingrijpen. Met veel moeite werden ze in het arrestantenlokaal gebracht, waar ze de ruiten stuk sloegen. Andere arbeiders namen een min of meer dreigende houding jegens de politie aan. De twee belhamels zijn naar Utrecht terug gezonden.”