- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Politiek Hof wil nadere uitleg over Cogas-Ziggo-Caiway

f-185FDe politiek in Hof van Twente wil nadere uitleg van het college over de ontstane onrust bij inwoners over de beëindiging van de samenwerking tussen Cogas en Ziggo en Caiway als nieuwe leverancier op het netwerk van Cogas Kabel. Zowel PvdA, Gemeente Belangen als D66 zullen vanavond in de vergadering van de raadscommissie algemeen om opheldering vragen. In de schriftelijke vragen die D66 fractievoorzitter Alice Olde Reuver of Briel aan het college stelt verwijst ze naar een persbericht dat voorafgaand aan de aanleg van het glasvezelnetwerk door Cogas is verspreid. Hierin vermeldt Cogas dat elke nationale, regionale of zelfs lokale dienstenaanbieder toegang krijgt tot haar glasvezel en dat dit geen ondoorzichtige voorwaarden en verplichte abonnementen zou betekenen, maar openheid en keuzevrijheid. Het tegenovergestelde is inmiddels realiteit geworden. Mensen die glasvezel- of kabeldiensten willen afnemen in het werkgebied van Cogas hebben na 1 januari alleen maar de keus of geen dienst afnemen of via Caiway.

D66 vindt dat Cogas haar beloften – op basis waarvan de gemeente haar medewerking heeft verleend aan de aanleg van glasvezel – niet waarmaakt. D66 vindt dat de beslissing van Cogas voor een min of meer verplichte overstap van Ziggo naar Caiway slecht is voor de publieke opinie en het imago van Cogas schaadt. Om die reden vindt D66 ook dat de gemeente als aandeelhouder hier zeker iets over mag vinden en de fractie vindt ook dat de vergadering van aandeelhouders het bestuur van Cogas hierop dient aan te spreken. Volgens D66 dienen burgers te worden gecompenseerd en kan keuzevrijheid worden bewerkstelligd door alle aanbieders per direct toegang te geven.

D66 wil weten hoe het college staat in deze problematiek en of ze eerder dan de burger op de hoogte was van de verplichte overstap van Ziggo abonnees naar Caiway. Ook PvdA en Gemeente Belangen willen uitleg over de problemen rondom Cogas-Ziggo-Caiway. Gemeente Belangen wil graag weten of de juiste stappen zijn genomen bij het besluit van Cogas en of het college nog mogelijkheden ziet om bij deze problematiek een bemiddelende rol te vervullen zodanig dat kan worden gekomen tot een eventuele tussenoplossing.

De aandeelhouders van Cogas komen overigens op initiatief van wethouder De Putter van Wierden komende vrijdag met spoed bij elkaar vanwege de ontstane ophef. Voor Ziggo-abonnees betekend het besluit van Cogas sowieso een verplichte overstap naar een andere aanbieder, omdat Ziggo van de kabel zal verdwijnen. Met als gevolg een ander e-mailadres en mogelijk hogere kosten. Een klant van Cogas heeft volgens RTV Oost al doorgerekend dat hij in de nieuwe situatie 130 euro per maand duurder uit is voor dezelfde diensten.

cogas