- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Hilde Jager Nederlands kampioen judo

Vanaf dit weekend hebben we er in Markelo een Nederlands kampioen bij. De Markelose Hilde Jager, momenteel woonachtig in Heerenveen, heeft het NK judo voor senioren gewonnen. De plaats van handeling van dit toernooi was het topsportcentrum in Rotterdam. Twee weken geleden won Hilde in Eindhoven het kwalificatietoernooi. Haar broer Stijn behaalde daar de negende plaats. Daardoor was hij reserve en moest klaarstaan om eventueel in te stromen in het toernooi. Helaas voor hem was iedereen in zijn klasse, -60 kg, aanwezig, fit en op gewicht. Hilde was enorm gemotiveerd voor dit toernooi. Het geeft haar de mogelijkheid zich te meten met het hoge niveau van de senioren. Ze hoopte uit te kunnen komen tegen Juul Franssen, die in deze klasse internationaal heel veel heeft gewonnen. Op de dag van de wedstrijd werd echter bekend dat Franssen niet meedeed en voortaan een gewichtsklasse hoger uitkomt.

20141019 Hilde2

Hilde begon in de kwartfinale tegen Yentl Rison. Hilde viel aan en Rison was erop uit haar over te nemen. Opletten dus voor Hilde, halverwege de partij kwamen de judoka’s aan de grond. In het grondgevecht pakte Hilde goed door en draaide de Utrechtse op haar rug: houdgreep en na 20 seconden werd het Ippon. De tweede wedstrijd, de halve finale, kwam Hilde tegenover Kim Franssen te staan, de oudere zus van Juul. Op het NKT troffen ze elkaar ook al en nu was de partij weer net zo spannend. Er werden geen scores behaald, maar het verschil werd uitgedrukt door de scheidsrechters door middel van één straf meer voor Franssen, waardoor Hilde doorging naar de finale.

Daarin nam zij het op tegen Lisette Zegers uit Zuid Nederland. Dit werd een eenzijdige partij waarin Hilde dicteerde. Eerste een kleine score, yuko, later een grote, wazari, en tenslotte maakte ze het af met ippon, vol op de rug. Na haar zilver van vorig jaar nu dus een gouden plak en die kreeg ze omgehangen door haar idool Mark Huizinga!

20141019 Hilde1