- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Besmettelijke ziekten

Naast alle brandhaarden in de wereld bedreigen besmettelijke ziektes ook de veiligheid en gezondheid van de mens. Tal van besmettelijke ziekten die ons in het verleden hebben geteisterd zoals; Pest, Spaanse griep, pokkenepidemie, etc. is het nu de Ebola die vanuit Afrika oprukt naar het noorden. Volgens de laatste cijfers van de WHO zijn er zo’n 2.400 mensen overleden van de 4.784 patiënten die besmet raakten. Bijna de helft van hen overleed in de laatste drie weken. Ruim driehonderd gezondheidswerkers zijn besmet geraakt, bijna de helft van hen is overleden. Besmettelijke ziekten zijn ook verschillende keren een discussiepunt geweest in de Raad van Markelo. Zo lezen wij in het Twentsch Zondagsblad van Maandag 11 mei 1931 het volgende:

B. en W. stellen voor een overeenkomst aan te gaan met Deventer inzake de beschikbaarstelling van barakken voor besmettelijke Ziekten voor ingezetenen van Markelo. Ingevolge de besmettelijke Ziektenwet moet de gemeente beschikken over inrichting tot afzondering enz. van lijders aan besmettelijke ziekten. Aan Deventer zal voor beschikbaarstelling der barakken aan vaste kosten worden betaald 6 cent per inwoner per jaar, benevens ingeval van opname van zieken 6 gulden per verpleegdag. De voorzitter geeft enkele inlichtingen betreffende deze kwestie. Aanvankelijk is geconfereerd over een bedrag van 20 cent per inwoner, hetgeen Deventer eiste, maar dit bedrag werd te hoog bevonden. Ook Hengelo eist 20 cent vaste kosten en 8 gulden per verpleegdag. Voor opname in Zwolle komt Markelo niet in aanmerking aangezien deze barakken daar al overbelast zijn.

Ook wordt nog gesproken over het feit of het wegzenden van patiënten naar barakken in zekere zin geen: “ingrijpen in de huishoudelijke rechten” is. Het voorstel van B. en W. wordt zonder hoofdelijke stemming aangenomen.

Evenals nu werd er bij de gemeenten vroeger eerst gesproken “over de centen en dan over de patiënten”.