Tussen de vertrouwde gezichten van Markelose spelers in het openluchtspel De Deserteur is deze editie één opvallende nieuwkomer te zien. Regelmatig betreedt hij spelend op zijn viool de Koele: Geert Krosenbrink. Voor veel bezoekers wellicht een onbekende, maar met een sterke link naar het stuk én het Markelose openluchttheater.
Geert is de zoon van Henk Krosenbrink, de schrijver van het oorspronkelijke stuk De Deserteur. Henk overleed tien jaar geleden, maar liet een blijvende indruk achter in Markelo. Meerdere voorstellingen die in de afgelopen jaren in het openluchttheater zijn opgevoerd, zijn gebaseerd op zijn werk. Zijn band met de Kosterskoele was dan ook warm.
Henk Krosenbrink (1928–2015) was historicus, streekschrijver en dichter, geboren in de buurtschap Miste bij Winterswijk. Hij gold als een groot pleitbezorger van de Achterhoekse streektaal en -cultuur. In zijn loopbaan werkte hij als onderwijzer, redacteur bij de Regionale Omroep Noord en Oost en later als directeur van het Staring Instituut, nu Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers. Hij schreef tientallen boeken, toneelstukken en hoorspelen over het leven, de taal en geschiedenis van de Achterhoek.
De teksten van Henk Krosenbrink zijn ondergebracht in een stichting, waarvan Geert een van de bestuursleden is. Zo werd hij vorig jaar door Jan Henk Berendsen op de hoogte gebracht van het plan om De Deserteur in Markelo op te voeren. Vijf jaar geleden, bij de herdenking van 75 jaar bevrijding, lag het stuk ook al klaar, maar door corona werd het toen niet gespeeld. Nu, tachtig jaar na de bevrijding, was het moment daar.
De Deserteur werd dit jaar opnieuw bewerkt door Jan Henk Berendsen en het regieteam van Openluchttheater De Kösterskoele, waarbij de basis van Henk behouden bleef. Voor Geert is het dan ook bijzonder om juist nu zijn muzikale bijdrage te leveren. Zijn spel voegt niet alleen sfeer toe aan de voorstelling, het vormt ook een subtiele ode aan zijn vader. De organisatie van de Kosterskoele is blij met zijn deelname: “Geert brengt iets extra’s op het podium. Zijn vioolspel raakt de juiste snaar, juist in deze productie.”
Opvallend genoeg had Geert het stuk van zijn vader zelf nooit eerder gezien, tot hij vorig jaar videobeelden te zien kreeg van een uitvoering elders. Dat bracht hem op een idee. In plaats van het gebruik van geluidsopnamen – zoals oorspronkelijk voorzien – stelde hij voor om live viool te spelen. Hij nam contact op met Jan Henk om zijn idee te bespreken, en het regieteam reageerde direct enthousiast.
Geert woont in Barcelona en bivakkeert deze zomer speciaal op een vakantiepark in Diepenheim om tijdens de voorstellingen aanwezig te kunnen zijn. “Het is emotioneel, maar ontzettend mooi om dit te kunnen doen,” vertelt hij. “Ik voel me hier thuis, het is fijn samenwerken. Ondanks het gemis is het vooral bijzonder dat het nu allemaal samenkomt. Het is een puzzel waarbij de stukjes in elkaar vallen.”
De Deserteur is nog een aantal keren te zien in het openluchttheater De Kösterskoele. Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar via het infocentrum Markelo.