- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Koninklijke onderscheiding voor Willian Potman

lintjesregen-fotostudio-markelo-maarkelsnieuws-FSMN-20240426-7870

Traditioneel worden op de dag voor Koningsdag de Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Deze lintjesregen wordt in Hof van Twente jaarlijks in de raadszaal van het gemeentehuis in Goor gehouden. Vandaag werd Hof van Twente tien gedecoreerden rijker, waarvan één Markeloër. Willian Potman is door Zijne Majesteit de Koning benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau als waardering voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger. Burgemeester Ellen Nauta benadrukte in haar toespraak dat ontvangers van de onderscheidingen oprecht trots mogen zijn. “De belangeloze inzet voor de omgeving en medemens is een grote verrijking van onze samenleving. Ik roep iedereen dan ook op om mensen voor te dragen waarvan u vindt dat het unieke vrijwilligers zijn”, aldus Nauta.

De ochtend werd afgesloten met het Wilhelmus, gespeeld op de trombone door Markeloër Berjan Morsink samen met Gido van Schijndel, Wilco Elferink en Chiel Volman. De moeder van Berjan, Willemien Morsink-Gersen uit Diepenheim, was een van de anderen die vanmorgen een Koninklijke onderscheiding hebben mogen ontvangen. De andere gedecoreerden waren J.H. Altena en Jan Boink uit Diepenheim, Ine Hoek Baak, Selma Hoek en Gerdien Smeenk-van der Meij uit Goor, Gerrit Nijland uit Bentelo en Ria Rouweler-Huisstede en Agnes de Wit-Blokhorst uit Hengevelde.

Het gedeelte van de toespraak van vanmorgen over Willian Potman is hieronder terug te lezen:
We vervolgen onze reis naar Markelo. Willian Potman, de beurt is aan jou.
Wij kennen elkaar uiteraard van de jaarlijkse truckrun waarvan de organisatie in jouw handen ligt. Maar je bent ook een begenadigd toneelspeler en regisseur van toneelvoorstellingen weet ik uit ervaring en overlevering. Jouw toneelcarrière begon al op 18-jarige leeftijd in jouw buurtschap Stokkum. Toen al vielen jouw verbindende vermogen en jouw kwaliteiten om mensen te motiveren en enthousiasmeren op. Ook was je al op jonge leeftijd iemand die goed omkeek naar zijn medemens. Kwaliteiten die je niet veel later ook inzette voor de Plattelands Jongeren Gemeenschap Overijssel afdeling Markelo. Daar vervulde je jouw eerste bestuurlijke functies en bleek je ook een goede initiator en harde werker.

Het toneelspel achtervolgde je ook naar je nieuwe buurtschap, Markelosebroek, waar je na verhuizing kwam te wonen. Een buurtschap met ook een eigen toneelgezelschap. In die jaren was je erg druk met toneelspel want je had je ook al aangesloten bij de spelers van het openluchttheater De Kösterskoele. Waar de buurtschappen vooral toneelvoorstellingen voor de eigen buurtgenoten opvoeren, worden de voorstellingen in het openluchttheater voor een veel groter publiek opgevoerd. Vele inwoners van Markelo en Hof van Twente, maar ook talrijke toeristen bezoeken de jaarlijkse voorstellingen. In totaal zo’n 8.000 bezoekers per jaar. Mijn man en ik zijn vaste en enthousiaste bezoekers.

Je bent meer dan alleen toneelspeler. Je hebt ook vele voorstellingen (mede) geregisseerd. En je steekt graag je handen uit de mouwen als een decor gebouwd moet worden, als onderhoud gepleegd moet worden aan het materieel in het openluchttheater, als vrijwilliger in de catering en voor de selectie van weer een nieuw theaterstuk. Zo maar wat voorbeelden. Bovendien is de rol van hulp-Sinterklaas je op het lijf geschreven. En als vader van een dochter met een beperking weet jij als geen ander welk plezier deze doelgroep kan beleven aan allerhande sociale activiteiten. Zo bedacht jij in 2018 dat het toch fantastisch zou zijn om een truckrun te organiseren in Hof van Twente. Je schreef hier een column over op de lokale nieuwssite Maarkelsnieuws.nl.

Met veel positieve reacties op deze column duurde het niet lang of er was een groep vrijwilligers gemobiliseerd die onder jouw bezielende leiding de eerste Truckrun Hof van Twente organiseerde op zaterdag 6 oktober 2018. Wat daar allemaal bij kwam kijken, hadden jullie op voorhand niet geheel voorzien maar overal werd een oor te luister gelegd en werden goede tips en adviezen ontvangen. Jij was het die de contacten met de zorginstellingen legde om de doelgroep te benaderen, sponsoren en ook vele, onmisbare vrijwilligers aan zich wist te verbinden. De eerste Truckrun Hof van Twente werd een groot succes dat zeker voor herhaling vatbaar was. Talrijke blije en trotse gezichten naast de vaak stoere chauffeurs van grote en kleine vrachtauto’s, brandweerauto’s of andere indrukwekkende voertuigen. Vele belangstellenden langs de route die genoten van de stralende gezichten, het luide claxonneren en alle zwaaiende handen. Door de mooie sponsorbijdragen werden de deelnemers na afloop van de 50 kilometer lange rit onthaald op een afterparty met een ‘Truckers-hap’ en zelfs een enthousiaste polonaise. Dit evenement moest een vervolg krijgen en dat lukte dankzij de tomeloze inzet van onder andere Willian Potman. Oktober vorig jaar mocht ik het startsein geven voor al weer de vijfde editie van Truckrun Hof van Twente. Het eerste lustrum dat door corona een jaar langer op zich had laten wachten. Hopelijk mogen er nog vele lustrums volgen.

Tot slot zet jij je sinds een aantal jaren in voor het reisgezelschap Beatenburg uit Markelo en als vrijwillig chauffeur voor Stichting Franje, de organisatie die diverse activiteiten aanbiedt voor ouderen en hulpbehoevenden en bovendien in opdracht van gemeente Hof van Twente naar volle tevredenheid het vervoer van ouderen met een indicatie naar diverse dagbestedingscentra verzorgt.

Beste Willian, met trots mag ik melden dat Zijne Majesteit de Koning jou heeft benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Van harte gefeliciteerd.