- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

André Vasters vertelt vol passie over wildbeheer in Martinuskerk

In een reeks van Buiten Kerkelijke Activiteiten in de Martinuskerk trapte Markeloër André Vasters vanavond het jaarprogramma af. Jan Henk Berendsen ging met hem met name in gesprek over zijn passie als vrijwilliger voor de Wildbeheereenheid Hof van Twente. “Als secretaris gaat er enorm veel tijd zitten in de WBE en dat komt met name doordat er steeds meer regels komen in Nederland”, geeft André aan. “Iedereen staat de hele dag met elkaar in verbinding door die glasplaat (mobiel) die we met z’n allen bij ons dragen. Ja ik zelf heb er ook een in mijn broekzak. Maar daar waar het echt om draait, het luisteren naar elkaar, de juiste verbinding hebben met elkaar… dat dreigen we weleens te verliezen. Jan Henk speelde hier op in door te vertellen dat ook te Martinuskerk hier mee te maken heeft. De tijd en regels zorgen dat de koers moet worden bijgesteld. Beiden waren het eens dat de kerk er is om elkaar voort te helpen. De kerk is een ontmoetingsplek, een plek om te verbinden. Zo’n plek mag niet verloren gaan. “De tijden veranderen en daarom gaan we een bredere invulling geven aan de kerk”, vertelde Jan Henk in zijn introductie waarbij mede doelde op de komende verbouwing van de kerk.

Met Andre Vasters ging Jan Henk vervolgens in gesprek over het wildbeheer in de Hof. Andre gaf aan dat er afgelopen zondag een grote controle is geweest samen met boa’s en politie. Er werden 2 bekeuringen uitgedeeld, terwijl er wel honderd wandelaars te gast waren in de natuurgebieden. Goed dat men dit doet in het reewildseizoen. Andre: “Gelukkig is het besef er steeds meer dat we met elkaar moeten zorgen voor het wild”. Het wild is belangrijk voor de omgeving. Op dit moment zijn er 2 jachtopzieners in Hof van Twente. Vroeger waren er veel meer mensen die het publiek wees op de regels. Maar regels kunnen de natuur ook kapot maken. Achter het bureau bedenkt men regels die ook nog eens om de zes jaar worden aangepast. Andre geeft aan dat de wildbeheereenheid Hof van Twente nauw samen werkt met de boeren. Voor de wildbeheereenheid is het van belang om meldingen te doen om afschot te krijgen. Het doen van een melding moet echter aan zoveel regels voldoen dat het bijna niet meer te doen is. Andre: “Als secretaris van de wildbeheereenheid help ik de boeren daarbij en dat is nog maar een kleine beetje van het werk wat we allemaal doen”.

De wildbeheereenheid beheert en telt het reewild waardoor ook het afschot kan worden bepaald. Met een drone en warmtebeeldcamera gaat André de komende periode ’s morgens vroeg op pad, zoek naar reekalfjes om ze veilig uit het lange gras in het bos neer te kunnen leggen zodat ze niet in de maaimachine belanden. Vorig jaar zijn er zodoende 36 reekalfjes gered door de inzet van drone voordat de boer het grasland ging maaien. De avond trok zo’n 80 mensen vanavond naar de kerk die boeiend luisterde naar het verhaal van André en de passie waarmee hij dit vertelde. Het gesprek werd muzikaal versterkt door een groep van zes jachthoornblazers. “Kippenvel krijg ik van het geluid, zo mooi als je deze klanken hoort’, gaf André aan.

Speciaal voor deze eerste avond waren er alvast zes kerkbanken uit het midden van de kerk gehaald om zo ruimte te maken voor ‘de leste drift’. Dat was niet voor niets want er werd na afloop nog even gezellig nagepraat door de aanwezigen in de Markelose kerk onder het genot van een drankje.