- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Mindfuck of werkelijkheid

Zachtjes kroel ik door haar vacht, haar kop leunt op mijn benen. Haar ademhaling zorgt ervoor dat ik mezelf ook totaal ontspan. Ondanks dat dit voor velen wellicht een ondenkbare plek zou zijn om eens even te gaan zitten. Ergens halverwege de stal in een zacht bed van zaagsel en gescheiden mest ligt een van mijn lievelingskoeien waar ik tegenaan zit. Om ons heen snuiven verschillende koeienneuzen rond, want van nature is de koe nieuwsgierig. Ze kijken me aan, en ik kijk de koe voor me diep in de ogen, onschuldige ogen, zonder dat ik het merk rolt er een traan over mijn wang. Waar is het in godsnaam zo mis gegaan, hoe kan het dat waar de koe al duizenden, misschien wel miljoenen jaren door de mens wordt gehouden voor melk en vlees, nu ineens een van de grootste milieuproblemen is? Ik geloof hier niet in.

Is het niet idioot dat wanneer je naar een bijeenkomst gaat over de nieuwe plannen van een zonnecellenpark, een nieuw park van enkele honderden hectares. Dat te bedenken dat onze gemeente op dit moment al meer dan 1.000 hectare aan zonnecellen bezit! En je dan ook gewoon te horen krijgt dat dit zo goed is voor de biodiversiteit! Hoe dan, dit kan gewoon niet. De woede in de hele zaal was duidelijk voelbaar. We hebben het hier over goede landbouwgrond, stukken bos en natuurlijke natuur. En dan zou het plaatsen van meer zonnepanelen de biodiversiteit verhogen, ik denk eerder dat er een gemeente- en staatskas wordt verhoogd!

Zo stond ik onlangs in de rij bij de kassa, voor me stond een stel. Hun wagentje vol met biologische en vegan producten en een krat bier, bij de kassa werd er nog om 6 pakjes sigaretten gevraagd. Die zijn vast voor iemand anders, dacht ik nog! Maar toen ik zelf mijn boodschappen in de auto pakte stonden ze beide met een sigaret op de lippen, bij hun eigen auto. En dat is nu juist, waardoor ik tegenwoordig de kriebels van het woord VEGA krijg! Sla maar een tijdschrift open, en je leest het al… we hebben het vlees van ons menu geschrapt, en onze groenten kopen we biologisch, zo zijn we hartstikke goed bezig voor het milieu. Hoezo! Waar denk je dat het hop voor het bier vandaan komt? En dan hebben we het nog niet eens over het tabak voor de sigaretten! Ik ben geen roker, maar bestaat er eigenlijk biologische of vegan sigaretten?

Als ik zie wat wij hier alleen op het bedrijf en privé allemaal doen om het milieu te besparen, om ons dierwelzijn te verbeteren, zie ik een kringloop ontstaan waarin wij toch behoorlijk CO2 neutraal zijn. Maar de werkelijkheid is zo verknipt, de rekenmodules zelfs aangepast! Onze koeien produceren CO2, onze gewassen leggen weer CO2 vast. Maar deze wordt niet meegerekend, omdat we onze gewassen van het land halen! Ja, natuurlijk die koe, dat paard
en wij mensen zullen ook te vreten moeten hebben! Mindfuck! Als je het maar blijft herhalen in de media en het in schoolboeken zet gaat men het vanzelf wel geloven. Ondertussen vliegen we massaal meer dan ooit te voren naar de mooiste bestemmingen. Halen we ons voedsel van de andere kant van de wereld en stijgt het aantal auto`s in razend tempo!

Biodiversiteit, CO2 neutraal, Vega, denk ik terwijl ik nog steeds bij mijn koe lig. Een koe naast me staat op, en heel natuurlijk, ze poept ook gelijk. Die koeienstront, die is eigenlijk hartstikke CO2 neutraal, laat het eens liggen en kijk wat er gebeurt. Binnen een mum van tijd is er een heel organisch leven van insecten, organismen en bacteriën mee aan het werk om het te verteren. Het zorgt voor bemesting, dus voeding op onze grond, waar gewassen weer van
groeien. Ik zie een enorme biodiversiteit en nog Vega ook!

Debby