- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Vuur

Vanavond worden de paasvuren in Markelo weer aangestoken. En ook op veel andere plaatsen in Twente en de Achterhoek. Vroeger ging het bouwen met de hand, tegenwoordig komt er vaak een kraan en een stoet van trekkers met wagens erachter. In een mum van tijd is het gesnoeide hout op de kar gepakt en rijdt weer naar het terrein waar de boake wordt gebouwd. Ook daar staat een kraan om er een bult van te maken. Maar er zijn ook paasvuren die volledig handmatig opgebouwd worden. Al met al gaat het om de gezelligheid en saamhorigheid en dat is mooi.

Deze traditie staat al jaren ter discussie. Terwijl de wereld in vuur en vlam staat kan Nederland zich druk maken om een paasvuur. Van oudsher is het bedoeld om de kwade geesten te verdrijven. Er zijn in de hele wereld nog nooit zoveel kwade geesten geweest dan op dit moment. Veel mensen hebben een vurig verlangen naar vrede maar omdat een leider meer macht wil, zitten zij in de ellende. Je zou wensen dat er in Rusland heel veel paasvuren zouden komen.

Een mooi vuurtje stoken mag ik ook graag doen. Het ruimt zo lekker op om af en toe wat rotzooi te verbranden. Natuurlijk alleen schone rommel. Dat was bij ons vroeger wel anders. Mijn oma was namelijk ook van het opruimen en branden. Ze kwam dan in en om het huis van alles tegen wat weg kon. Ze verzamelde het op een grote bult en dan ging het in de hens. Zwarte rookwolken kringelden de lucht in als er wat plastic bij zat. Dat is tegenwoordig ondenkbaar. Om nu van je spullen af te komen zijn er kringloopwinkels…

Bij de brandweer houden ze ook van vuur, maar dan vooral om het te blussen. Ik heb zoveel respect voor al die mannen en vrouwen die zich inzetten hiervoor. En dat is zeker niet alleen bij vuur maar ook bij verkeersongelukken. In Markelo praten we dan ook nog over de vrijwillige brandweer. Helden! Het is dan wel vrijwillig maar zeker niet vrijblijvend. Als er een oproep komt gooien ze alles van zich af en gaan vliegensvlug naar de kazerne. Het is bijna een wedstrijd want als je iets te laat bent zit de wagen al vol en blijf je achter. De opleiding die ze moeten volgen liegt er ook niet om. Dat vraagt de nodige tijd en discipline. Geweldig dat er toch nog steeds jonge mensen zich aanmelden.

Op 22 november zijn we naar de stembus geweest om te kiezen. We zijn inmiddels 4 maanden verder en er is nog steeds geen nieuw kabinet. Schiet eens een beetje op. De 4 rechtse partijen hebben in de basis zoveel raakvlakken dat ze er toch vlot uit moeten komen. Maar ik ben bang dat de eigen belangen te zwaar meewegen. Stel je voor dat je met Wilders in een kabinet komt, dan wordt je daar bij de volgende verkiezingen misschien weer op afgerekend. Het zijn verdorie net kleine kinderen. Ze spelen daarbij met vuur. Want als ze het niet eens worden dan wordt links de lachende derde. Die staan te popelen van ongeduld om ons land nog verder af te branden. Maar goed, dit is niet de dag om dat vuurtje op te stoken.

Geniet van dit Paasweekend, kook of bak oe een ei, en verwarm je vanavond aan het vuur bij de boake of bij je eigen open haard. Of geniet gewoon van de warmte en gezelligheid met familie en vrienden.

Prettig weekend,

Rinus