- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Preventie eikenprocessierupsen start in april

Gildebor begint komende maand in opdracht van de gemeente Hof van Twente met de preventieve bestrijding van eikenprocessierupsen. De actie, uitgevoerd vóór het ontwikkelen van brandharen, vindt plaats tijdens avond- en nachturen, wat mogelijk geluids- en verkeershinder kan veroorzaken. Gewoonlijk verschijnen de eerste eikenprocessierupsen begin april. De rupsen worden behandeld met nematoden, kleine aaltjes die uitsluitend de rupsen doden. Dit biologische middel, onschadelijk voor mens, dier en plant, wordt met hogedrukspuiten op boomtoppen verspreid om de rupsen te bereiken.

De preventieve bestrijding richt zich voornamelijk eikenbomen binnen de bebouwde kom in Markelo en overige kernen van Hof van Twente. In buitengebied gaat het om de omgeving van scholen. De gemeente bevordert tevens natuurlijke bestrijding door het planten van bloeiende plantensoorten die natuurlijke vijanden aantrekken, waardoor de noodzaak voor nematoden afneemt.

Besproeiing met nematoden is beperkt tot avond- en nachturen vanwege de afbraak door UV-straling. De besproeiing vindt plaats in twee rondes, zodat ook latere generaties rupsen worden aangepakt.