- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Verspilling

Een paar jaar geleden zaten we op vakantie in een all-inclusive hotel. Het ontbijt en diner wordt keurig uitgestald en iedereen kan pakken wat hij lekker vindt. Volle borden met eten werden naar de tafels gehaald. Ik dacht, wat een honger hebben die mensen toch, waar laten ze het. Nou, de helft bleef op tafel staan en werd door de bediening weggegooid. Verspilling ten top. Maar het gebeurt ook al eerder in de keten. Komkommers en tomaten die niet de juiste vorm of grootte hebben worden door de supermarkten niet verhandeld. Terwijl de smaak precies hetzelfde is. Waarom?

De meest voorkomende vorm van verspilling is die van geld. Neem nou de vakantieparken waar asielzoekers in gehuisvest worden. De huisjes worden compleet gestript, alles komt er nieuw in. Terwijl het vorig jaar voor vakantiegangers nog prima was. Kijk ook eens naar het theater in Almelo. Een prachtig gebouw, maar er is geld nodig voor onderhoud. Nee zegt een deel van de gemeenteraad, daar werken we niet aan mee. Die maken er een principekwestie van. Ze bouwen dan liever een nieuw theater. Dat de kosten dan in plaats van 10 miljoen stijgen naar 100 miljoen dat maakt blijkbaar niet uit. Geld van een ander is makkelijk uitgeven.

Als ik het heb over geld uitgeven van een ander dan ken ik er nog een paar. Staatsbosbeheer zwemt in het geld, verkregen door landelijke subsidies en ongekende steun van loterijen. Maar als er onderhoud plaats moet vinden aan bankjes en hekken dan klagen ze steen en been dat daar geen budget voor is. Hoezo geen budget als je zoveel geld krijgt? Dat geld is anders gelabeld geven ze als uitleg. Dat zal ongetwijfeld gereserveerd zijn om nog meer grond op te kopen en nog meer natuur te vernielen. Verspilling van gemeenschapsgeld ten top.

In Markelo is geldverspilling ook aan de orde. Tijdens het traditionele slepp’n in de Nieuwjaarsnacht is de Rietveldstoel verplaatst. Daarbij is er schijnbaar wat verf afgegaan en de stoel iets ontzet. Kosten van reparatie werden geschat op 8.000 euro. Ik denk dat er in Markelo genoeg handige Harries zijn die het voor een kwart van dit bedrag prima in orde kunnen en willen maken. Dan is de stoel weer als nieuw en zijn de roestplekken die er al langer op zaten ook meteen netjes weggewerkt.

Wie van jullie gaat er wel eens naar de sportschool? En hoe ga je er dan heen? Ik ken mensen die met de auto naar de sportschool gaan om daar te gaan fietsen. Ik ken mensen die hun tuin laten spitten door een hovenier en zichzelf in het zweet werken aan de apparaten in de sportschool. Mooie inkomsten voor de hovenier natuurlijk, maar toch. In de buitenlucht bewegen is dan veel gezonder lijkt me. En het is meteen een enorme besparing. Mocht er iemand zijn die graag wat meer beweging wil, die kan zich bij me melden. Een beetje zand van de kuil spitten is heel gezond voor je. En je hoeft me er niet voor te betalen, ik stel de kuil kosteloos ter beschikking.

Zo zijn er heel wat dingen waar ik me soms aan erger. Een oud-collega van mij had daar een mooie zin voor: Erger je niet, verwonder je slechts. En ik denk dat dat ook beter is. Verspil geen energie aan zaken waar je geen invloed op hebt. Geniet van de mooie dingen. Trek er vandaag op uit en benut het mooie weer. Dat is absoluut geen tijdverspilling.

Prettig weekend,

Rinus