- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Nieuwe brandweerkazerne aan Goorseweg

De brandweerkazerne van Markelo voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Brandweer Twente wil daarom een nieuwe kazerne bouwen. Samen met gemeente Hof van Twente zijn in de afgelopen tijd meerdere locaties in Markelo onderzocht. Het perceel aan de Goorseweg waar nu de kleine ijsbaan ligt, is als voorkeur locatie naar voren gekomen. Het college van B&W heeft een principebesluit genomen om een planologische procedure te starten voor een brandweerkazerne op deze locatie. De huidige locatie van de brandweerkazerne  aan de Schoolstraat wordt gedeeld met gemeentewerf van Gildebor. Vanuit Gildebor wordt op dit moment gekeken naar de huisvesting, waarbij deze locatie wellicht niet meer nodig is. De gemeente geeft aan dat wanneer ook de brandweerkazerne verhuist, er ruimte vrij komt voor een nieuwe invulling van deze locatie met bijvoorbeeld woningen.

Landschappelijke inpassing
Het terrein van de kleine ijsbaan is omzoomd door groen. Vanuit de W. Göttelaan is er zicht op de locatie voor de nieuwe brandweerkazerne. De gemeente gaat bij de planvorming voor de bouw van de nieuwe brandweerkazerne uit van een goede landschappelijke inpassing, zodat de kazerne minder opvalt in het straatbeeld. Om de kazerne goed bereikbaar te maken wordt een ontsluiting gemaakt naar de Goorseweg.

Bestemmingsplannen
Voor zowel de huidige locatie van de brandweerkazerne als de nieuwe locatie aan de Goorseweg is een planologische procedure nodig. In de Structuurvisie Markelo van 2010 werd de verplaatsing van de gemeentewerf en brandweer vanwege mogelijk logistieke problemen al genoemd. De bestemming voor de vrijkomende locatie is in de Structuurvisie nog niet bepaald.

Participatie
Gisteravond heeft Brandweer Twente de plannen voor de locatie voor de nieuwe brandweerkazerne in Markelo gedeeld met de vrijwilligers van Brandweer Markelo in het bijzijn van burgemeester Ellen Nauta. Ook de Stichting IJsbaan Markelo is geïnformeerd over deze plannen. Voor omwonenden en geïnteresseerden start de gemeente begin 2024 een participatietraject.