- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Hygge

Een van de meest bekende Deense woorden zal ongetwijfeld het woord ‘Hygge’ zijn. Naar het Nederlands vertaald zal het woord gezelligheid daar het dichtst bij komen. Nu is het woord gezelligheid per persoon geheel persoonlijk in te vullen. Ik gebruik het woord hygge ook in de naam voor de vakantiewoning, waarin de betekenis hopelijk gelijk duidelijk is op het moment dat je de binnenplaats van deze Deense boerderij binnenstapt. Waarin het de betekenis rust, vriendelijkheid, ontspanning, samenzijn en ongetwijfeld een stukje liefde uitstraalt. Per definitie heeft het woord hygge hier een net iets andere betekenis dan samen met je vrienden in de kroeg een biertje pakken, waarbij de flauwe grappen over tafel rollen en de ober op hetzelfde moment een schaal met bitterballen op tafel zet.

En dat neemt me mee terug naar vorige week, waar ik voor het eerst sinds 2018 een bezoek bracht aan De Haverkamp, waar we met het team van Maarkelsnieuws bij elkaar kwamen. En ik na aankomst in Nederland vrijwel gelijk op de fiets stapte, dan wel geleend van schoonvaders, en ik bij het afstappen gelijk al een bekende trof en een kort praatje maakte. Vervolgens de deur opentrok en mijn eerste blik gelijk een aantal mensen trof die aan het biljarten waren. Waar gelijk een sfeer hing, een sfeer zoals je die treft in de plaatselijke cafés, een muziekje op de achtergrond en een vrolijke barman die ons eerst van koffie voorziet en daarna vrolijk een biertje tapt. En naarmate de avond vorderde er een schaal met bittergarnituur op tafel kwam. Het voorcafé steeds drukker werd, en de muziek steeds harder begon te spelen. Om het hele tafereel moest ik stilletjes in mezelf lachen, en appte Frank later die avond nog met de tekst “Ouderwets gezellig zoals wij dat kenden, wat was dit weer een keer leuk, gewoon echt gezellig.” Waarop Frank terug appte “Hygge”.

Het contrast met onze Maarkelse vergaderingen en de vergaderingen hier in Zuid-Jutland is best groot. De locatie is niet in een gezellig bruine café, zoals wij die in Nederland kennen. De locatie van een vergadering is vaak in een buurthuis. Bij binnenkomst staat er een tafel netjes gedekt met kopjes en schoteltjes en een servet klaar. Koffie en thee kannen staan op tafel met enkele schalen met koekjes. Denen zijn dol op koekjes, dus niks een koekje bij de koffie, 10 stuks mag ook! Een prima traditie wat mij betreft.

Als de vergadering om 19u is afgesproken begint deze ook om 19 uur, en kennen ze niet het ‘Maarkels kwartiertje’ diegene die vervolgens dan ook te laat zijn, zijn over het algemeen ook de Nederlanders. En deze vergaderingen verlopen doorgaans ook netjes volgens de agenda. Eind tijd 21 uur, dan zijn om 21 uur de kopjes ook alweer netjes opgeruimd en rijden om 21.10 uur de laatste auto van het terrein af! Oke, dacht ik eerst nog, prettig! We moeten toch vroeg ons bed uit, dus ik kon me er prima in vinden. Maar dat het bij veel activiteiten zo gaat, daar kunnen we niet aan wennen. Zo gingen we met enkele andere stellen naar dansles hier in de buurt. Een keer wat anders, en we hadden wel zin in enig vertier. Ik denk dat ik op een gegeven moment de enigste was van het clubje die nog enthousiast was over het dansen. De overige van de club kwamen meer voor de after party, maar zo bleek, die was er niet! Het dansen was van 19.30 uur – 21.00 uur en om 21.05 uur waren de lampen uit. Niks geen barman die een schuimend biertje schenkt, een groepje die zich om de bar dringt om nog een praatje te maken. Totaal ondenkbaar voor Hollanders als wij, die toch nog wel enige gezelligheid verwachten tijdens deze 2e ronde, zo besloten we om dat praatje en de borrel nog maar bij een van ons thuis te doen, maar naar naar een seizoen dansles was de motivatie al totaal weg, en daar bleef het ook bij. Vervolgens had ik een goede sportschool gevonden, waar ik overigens tot de dag van vandaag nog steeds met veel plezier sport. Maar ook hier zat ik nog lange tijd met de gezelligheid van Sjahto in mijn hoofd. Het praatje na het sporten, de gezellige sfeer die er heerst. Het kopje koffie aan de bar.. Ik was in eerste instantie met stomheid geslagen dat aan het eind van de training de trainer vaak al weg was, terwijl wij nog aan het opruimen waren. Ondanks dat ik dat nog steeds een beetje gek vind, is er een ander soort gezelligheid voor terug gekomen. En ik denk dat je die eerst moet kennen, en de Denen jou moeten kennen voor je in hun wereldje van gezelligheid terecht komt. En zo leerde ik de Deense hygge wel degelijk kennen. Het worden uitgenodigd op een rundstykke (koffie met broodjes en taart) bij de buurvrouw of een familiedag bij de sportschool of de school van de kinderen. Waar er een dag vol activiteiten en eten wordt georganiseerd. Een feestje bij een Deen wat bestaat uit lang, vooral heel lang tafelen met heel veel speeches. Nu moet ik eerlijk bekennen dat bij die speeches meestal mijn hygge nogal ver weg zakt!

Maar ondanks alles moeten we per slot onze eigen slingers ophangen, en met een beetje Nederlandse gezelligheid en wat Deense hygge komen wij daar volgens mij best ver mee!

En hyggelig dag!

Debby