- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

onsProat: Natuurlijk

Het is 2 weken geleden dat we ons 25-jarig huwelijk vierden. Met familie, vrienden, buren en collega’s hebben we een mooi feestje gebouwd bij De Poppe. Met name enkele collega’s die van verder weg komen keken zich de ogen uit. Wij kennen natuurlijk wel de echte Maarkelse feesten maar zij dus niet. Hier wordt bij een leeg glas niet gevraagd: wilt u nog wat drinken? Zonder tegenbericht wordt er een vol glas geplaatst. Hulde voor de bediening in onze Markelose horecagelegenheden.

Voor ons begon het feest al op donderdag met het plaatsen van de boog. Natuurlijk wilden we dat ook op traditionele wijze doen. Nou ja, bijna dan. Het ging her en der wel iets anders dan 25 jaar geleden. Zo ben ik met de buurmannen mee geweest naar het bos om groen te halen. Of beter gezegd, om een borrel te schenken. Ook de rozen in de boog waren niet volgens de traditie wit en rood maar zilver van kleur. Onze buren hebben ervoor gezorgd dat alles perfect geregeld was. Het boog zetten en de week erna het afbreken was zodoende ontzettend gezellig.

Vorig jaar werd Markelo 1 kampioen in de 4e klasse. Een prachtig resultaat. Omdat ze dit jaar een klasse hoger speelden zouden ze het natuurlijk heel moeilijk krijgen was vooraf de verwachting. Maar dat ging even anders. In plaats van vechten tegen degradatie strijden de zwart-witten maandag opnieuw om het kampioenschap. Een hele knappe prestatie. Bij winst zal dat natuurlijk uitbundig gevierd worden. Het bier zal niet aan te slepen zijn. Hopelijk wordt er niet tijdens de wedstrijd al gegooid met bier zoals dat tegenwoordig in het betaald voetbal normaal is. Als er dan een bekertje op het veld komt wordt de wedstrijd stil gelegd. En na een tweede keer gestaakt. Helaas zijn er nog altijd van die gekken die zich niet kunnen gedragen. Ze maken het voor de normale toeschouwer kapot. In Markelo zijn we waarschijnlijk slim genoeg om het bier gewoon op te drinken in plaats van op het veld gooien.

Al die plastic bekers in een stadion dat geeft natuurlijk een bult afval. Maar blijkbaar hebben we in ons land nog lang niet genoeg troep. Daarom worden er elke week 2 treinen vol rommel uit Italië geïmporteerd om in Nederland te verbranden. De Italianen lachen zich natuurlijk een breuk. Op deze manier hebben zij veel minder uitstoot. En Nederland juist des te meer! Zijn zij nou zo slim of zijn we in Nederland zo dom? Dat laatste natuurlijk.

Duidelijk voorbeeld van domheid is het water in de Dinkel. Dit riviertje is heel bijzonder. Het begint in Duitsland. Daar is het water van goede kwaliteit. Dan komt het bij Losser ons land binnen. De waterkwaliteit in het Nederlandse deel is ineens slecht. Bij Ootmarsum gaat de Dinkel weer verder in Duitsland. Plotseling is precies hetzelfde water weer prima. Dat slaat natuurlijk nergens op. We worden voor de gek gehouden waar we bij staan. Hoe harder de natuurclubs roepen dat het slecht gaat met de natuur, hoe meer geld ze krijgen.

Hoofdsponsor van die groene clubjes is de Postcodeloterij. Regelmatig zie ik op Facebook reclame van hen voorbijkomen. En dan ook nog met een duimpje erbij van veel mensen: vind ik leuk. Nou, ik niet. Deze loterij geeft af en toe een cadeau weg. Laatst was dat een zakje met onkruid. Goed voor de biodiversiteit. Maar wat blijkt: er zit zaad in van giftige bloemen. Met name voor paarden heel schadelijk. Hoe bedenken ze het. Misschien is het een idee om dit in het grote natuurpark van de Postcodeloterij, de Oostvaardersplassen, uit te strooien. Daar gaat het met de gezondheid van veel dieren toch al slecht. En dan kan Wakker Dier de mensen oproepen om daar te gaan koekeloeren. Is nuttiger dan het koekeloeren bij de boeren. Er is in ons land nergens zoveel dierenleed te vinden dan in de Oostvaardersplassen. Het gekke is dat ze er gewoon mee weg komen. Zij noemen dat natuur maar dat is het natuurlijk niet.

Prettig weekend

Rinus