- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Diamanten bruidspaar Sebel

Op 18 april 1963 trouwde Jan en Coby Sebel in het gemeentehuis in Den Haag. Gisteren vierde het paar hun diamanten huwelijksdag met familie en vrienden bij De Poppe. Een avond eerder plaatsen de buren al een prachtige boog en ballonnen bij de voordeur van hun appartement in het centrum van Markelo. Burgemeester Ellen Nauta verraste het diamanten paar vanmiddag met een bezoek om hun persoonlijk te feliciteren met hun 60-jarige huwelijksdag. Aan de keukentafel vertellen Jan en Coby uitgebreid over hun huwelijksjaren.


Jan en Coby leerden elkaar kennen terwijl ze als 17-jarigen werkzaam waren bij de Bijenkorf in Den Haag. De vonk sloeg niet direct over, vertrouwt Jan ons toe. “Sterker nog, ze heeft me ook nog de laan uitgestuurd”. Coby vult lachend aan: “Ik zou op vakantie gaan en vond het niet zo handig om dan al verkering te hebben want misschien zou ik nog wel wat leuks tegen komen op vakantie”. Niet veel later heeft Jan toch maar weer de stoute schoenen aangetrokken en ging hij met kersenbonbons op pad, om nogmaals een poging te wagen. De aanhouder wint, want inmiddels zijn Jan en Coby 60 jaar getrouwd en kregen ze een dochter en een zoon.

Jan en Coby tikken allebei, bijna de 80 jaar aan. Coby wacht op een operatie aan haar heup maar hoopt daarna weer van alles op te kunnen pakken. Ze  is creatief en heeft eigenlijk altijd wel iets om handen. Jan zit vol energie en onderneemt ook van alles. Zo vertelt hij dat hij samen met zijn zoon meerdere keren op fietsvakantie is geweest door Europa. “Mijn zoon fietst met zo’n 15 kilo bagage maar ik heb van alles bij me en fiets dan wel met 25 kilo bagage. Op een dag hadden we 120 kilometer afgelegd. Op zoek naar een slaapplek resulteerde in, nog eens 20 kilometer. Daar aangekomen bleek de camping gesloten en besloten we om dan maar te gaan wildkamperen. Dan is het toch heel handig, als je van alles in je tas hebt meegenomen”, vertelt Jan lachend.

Veel mooie anekdotes komen voorbij tijdens het gesprek met Jan en Coby. Samen met burgemeester Ellen Nauta worden herinneringen opgehaald uit hun jeugd die ze in Den Haag door hebben gebracht. Ook over het werkzame leven van Jan, die zoals hij zelf zegt “niet past op één velletje papier”. Van de Bijenkorf, een herenmodewinkel, militaire dienst, een slager, de politie, een beveiligingsbedrijf, geldtransportbedrijf tot de distributie van tijdschriften en van alles wat er nog tussen zit. Jan heeft zijn hart gevolgd maar Coby had daar een belangrijke rol in. Jan: “Ik had net opslag gekregen bij de slager toen ik te horen kreeg dat ik bij de politie kon beginnen. Toen ik dat vertelde aan mijn baas gaf hij me prompt nog eens opslag maar toen moest ik dat thuis vertellen. Coby was duidelijk en reageerde: Hier er uit of naar de politie. Dus startte ik bij de politie”, lacht Jan. “Hij had veel meer in zijn mars dan werken bij de slager. Hij moest er toch alles uit halen?”, verduidelijkt Coby.

Het werk van Jan zorgde ervoor dat het gezin van Den Haag verhuisde naar Leusden. Na wat omzwervingen besloot het paar enkele jaren geleden hun hart te volgen en te verhuizen naar Markelo. Geen onbekend terrein voor Jan en Coby want in de weekenden en in de vakanties waren ze al vaak in Holten te vinden waar ze een stacaravan hebben staan. Die hebben ze nog want het appartement in Markelo heeft wel een prachtig balkon met een wijds uitzicht maar geen tuin. “Onze tuin ligt in Holten maar hier is ons thuis”, besluit Coby.