- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Vol programma Stille Week Martinuskerk

De week van Palmzondag tot eerste paasdag is de Stille Week. Tijdens deze week van zondag 2 tot en met zaterdag 8 april staat de Martinuskerk in het teken van bezinning en reflectie op het lijden en sterven van Jezus Christus. In de Stille Week bespelen Gerrolt Droogsma, Dick Gerrits en Freek Jansen het Hauptorgel van de Martinuskerk. Wim Schottink verleent op trompet en bugel zijn muzikale medewerking.Palmzondag
Op Palmzondag 2 april wordt in de Martinuskerk de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd. Op een ezel reed Jezus de stad in en de mensen wuifden hem juichend toe met palmtakken. Palmzondag wordt ook wel Passiezondag genoemd en is de laatste zondag voor Pasen en de laatste zondag in de Veertigdagentijd (de vastentijd) en de eerste dag van de Stille Week (ook wel Goede Week genoemd).
In de Stille Week wordt stil gestaan bij de lijdensweg van Jezus, zijn laatste week op aarde.

Thema van de Stille Week
Het thema van de Stille Week in de Martinuskerk zijn de 7 laatste woorden van Jezus die hij uitsprak aan het kruis. Deze 7 woorden staan centraal in de Stille Week maar wat betekenen deze woorden heden ten dage nog steeds?
De 7 woorden (zinnen) zijn;
1. Vader vergeef hun want ze weten niet wat ze doen
2.Voorwaar ik zeg u vandaag nog zult gij met mij zijn in het paradijs
3.Vrouw zie daar uw zoon, zoon zie daar uw moeder
4. Mijn God waarom hebt gij mij verlaten?
5. Ik heb dorst
6. Het is volbracht
7. Vader in uw handen beveel ik mijn geest

Vespers
Op de maandag, dinsdag en woensdag in de Stille Week organiseert de Martinuskerk de Vespers. Een tijd van bezinning en overdenking. De vespers beginnen om 19.30 uur en duren een klein halfuurtje. Bezinnen met elkaar in de Martinuskerk met een gedicht, muziek, een verhaal en koraal. Even op adem komen in een hectische wereld door even helemaal niets te hoeven of moeten. Gewoon zijn wie je bent is goed!

Iris Kwartet op woensdagavond
Op woensdagavond staan wij met elkaar stil bij een prachtig muziekstuk van Joseph Haydn, “Sieben letzten Worte” gespeeld door het Iris kwartet. De zeven zinnen worden muzikaal vertaald in dit prachtige muziekstuk. Het Iris kwartet bestaat uit vier muzikanten; Piet Kommers, Albert Groot, Kees van Haaren en Manfred Skoreng. Tussen de muziekstukken wordt kort uitleg gegeven over de betekenis van de muziek door Bep van der Zwan en Marti Pluygers.

Witte Donderdag
Op Witte Donderdag wordt het laatste avondmaal herdacht dat Jezus in Jeruzalem met zijn leerlingen gebruikt. In de Martinuskerk wordt Witte Donderdag gevierd door samen stil te staan bij het Laatste Avondmaal en met elkaar het Avondmaal te vieren.

Goede Vrijdag
Op Goede Vrijdag wordt het schijnproces tegen Jezus, de geseling en de kruisiging op de berg Golgota herdacht. De Paaskaars wordt gedoofd. Hierbij wordt de Nederlandse Mattheüs Passie in de vertaling van Jan Rot centraal gezet. Deze teksten worden omlijst door koralen gezongen door de gemeente en een gelegenheidskoortje onder leiding van Bep van der Zwan. Ook wordt Agnus Dei (Lam van God) ten gehore gebracht. De dochters van Wim Schottink: Anouk Schottink en Maaike Boksebeld brengen een paar passende eigentijdse liederen ten gehore. Ook in deze dienst komen de woorden die Jezus aan het kruis sprak weer terug.

Stille Zaterdag
Zaterdag wordt Stille Zaterdag genoemd. Jezus is in een graf gelegd. Het is een rustdag. In de Martinuskerk wordt op Stille Zaterdagavond een Paaswake georganiseerd. Tijdens de wake is het aansteken van de grote, speciale paaskaars erg belangrijk. Dit ritueel beeldt uit dat Jezus, het ‘Licht van de wereld’, weer tot leven is gewekt. Met de paaskaars zegent men ook het water waarmee kinderen en volwassenen worden gedoopt. In de Martinuskerk wordt het nieuwe licht binnen gebracht door de nieuwe Paaskaars aan te steken aan de vuurkorf die buiten de kerk staat.

Eerste Paasdag
Eerste Paasdag start in de Martinuskerk met een gezamenlijk Paasontbijt in de Martinushof. Aansluitend vindt de Eredienst plaats in de Martinuskerk.

Voor de volledigheid hieronder het programma van de Stille Week en Pasen
Zondag 2 april 10:00 uur Palmzondag, voorganger ds. M. Dijkstra
Maandag 3 april 19:30 uur Vesper
Dinsdag 4 april 19:30 uur Vesper
Woensdag 5 april 19:30 uur Vesper Muziekstuk “Sieben letzten Worte”
Donderdag 6 april 19:30 uur Witte Donderdag, Heilig Avondmaal, voorganger ds. Van der Boon
Vrijdag 7 april 19:30 uur Goede Vrijdag met ouderling Bep van der Zwan
Zaterdag 8 april 21.00 uur Paaswake Stille Zaterdag, voorganger ds. M. Dijkstra
Zondag 9 april 09.00 uur Paasontbijt in de Martinushof
Zondag 9 april 10:30 uur 1e Paasdag met Enjoy en Wim Schottink trompet, voorganger ds. R. Nijhuis

In de Stille Week bespelen Gerrolt Droogsma, Dick Gerrits en Freek Jansen het mooie Hauptorgel van de Martinuskerk bespelen. Wim Schottink zal op trompet en bugel zijn medewerking verlenen.