- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Koekgaitpad geopend

Vanmiddag is het Koekgaitpad met Haiku’s officieel geopend door de Stichting Machtig Mooi Markelo Zoemt. Het programma startte om 14.00 uur starten en er waren diverse sprekers uitgenodigd om hun bijdrage te leveren. Onder de sprekers bevonden zich familieleden van mevrouw Bijl, de schrijfster van de Haiku’s die langs het pad te vinden zijn. Daarnaast sprak Marianne Hutten, zij was betrokken bij de opstart van het project Machtig Mooi Markelo Zoemt vanuit de gemeente. Johan Vruwink vanuit zijn rol als wijkbeheerder van gemeente Hof van Twente leverde ook een bijdrage, evenals mevrouw M. Pleijsier, de voorzitter van de Stichting MMMZ. Tot slot droeg schrijfster Diny Izaks een gedicht voor.

Koekgait
De Haiku’s langs het Koekgaitpad werden na het officiële deel al uitgebreid bekeken. De Stichting MMMZ nodigt iedereen van harte uit om het pad te bewandelen en een kijkje te nemen bij de Haiku’s of pak het ‘fotomomentje’ om de ontwikkeling in het gebied in beeld vast te leggen.‘Koekgait’ is de oorspronkelijke naam  van boerderij die nog aan de A. ten Hovestraat staat. In het verleden liep er een pad van de boerderij naar het Beukenlaantje.

Machtig Mooi Markelo Zoemt
Bewoners van de A. ten Hovestraat hebben zich in 2020 verenigd in de stichting ‘Machtig Mooi Markelo Zoemt’ (MMMZ). Aan de A. ten Hovestraat te Markelo is ruim 10 jaar geleden een retentiegebied aangelegd. Dit retentiegebied heeft de omliggende natuur, de biodiversiteit en de leefbaarheid een enorme positieve input gegeven. Het plan waarmee de bewoners (later verenigd in de stichting MMMZ) de duurzaamheidprijs van de gemeente Hof van Twente hebben gewonnen is sociaal en verbindend, duurzaam, educatief en recreatief / toeristisch gericht. In de zomer van 2022 heeft de stichting een gebruikersovereenkomst van gemeente Hof van Twente ontvangen. Hierna zijn de vrijwilligers voortvarend aan de slag gegaan. Inmiddels bevat het plan verschillende elementen zoals: een poel met stilstaand water, een insectenhotel, een bijenstal met bijenkasten, twee bankjes, een infopaneel, het ‘Koekgaitpad’ met Haiku’s (kleine Japanse gedichtjes), bloemenweides met broedhoop, een ooievaarsnest en een bloembollenslinger. Er vindt ecologisch groenbeheer plaats en het gebied wordt gebruikt als buitenlokaal voor scholen.

Tijdens de opening zijn er foto’s gemaakt door Marian Waanders. Deze zijn online te bekijken.