- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Oplichter(s) actief in Markelo

Door alertheid van een agent in burger heeft een vrouw uit Markelo haar geld terug gekregen, nadat zij slachtoffer was geworden van zogenaamde helpdeskfraude. Afgelopen week werd de vrouw gebeld met de mededeling dat er iets aan de hand was met haar bankpas. Ze gaf de pincode af aan de oplichter(s), waarna even later een man langs kwam om de pas op te halen. De man met een mondkapje trok toevalligerwijs de aandacht van een agent, die op dat moment geen dienst had. Hij wist contact te leggen met de vrouw en begreep dat hier sprake was van helpdeskfraude. Ondertussen was er al 1.100 euro met de bankpas gepind in Holten. Ook in Holten viel de man op waardoor omstanders aan de bel trokken en de oplichter staande werd gehouden en gearresteerd.

‘Hulp’ bij deblokkeren Googleaccount
Op 7 september werd bij een Markeloër 900 euro afgeschreven van zijn bankrekening toen hij ‘hulp’ kreeg bij een Googleaccount dat geblokkeerd zou zijn. De oplichters wisten de inwoner zo ver te krijgen dat hij een programma downloadde en één euro overmaakte. Het slachtoffer kreeg argwaan, nadat hij zag dat er 300 euro van zijn bankrekening was afgeschreven. Naderhand verdween nogmaals twee keer 300 euro van de rekening.

Helpdeskfraude
Helpdeskfraude is een  vorm van cybercrime waarbij er contact plaatsvindt met iemand die zich voordoet als medewerker van Microsoft of een ander softwarebedrijf. Bijvoorbeeld een ‘security-expert’ of ‘technician’. Tijdens het contact zegt de crimineel dat er problemen op uw computer zijn ontdekt en zal aandringen op snelle maatregelen om het bestaande probleem te verhelpen en grote(re) problemen te voorkomen. De crimineel is bereid om tegen betaling de zogenaamde problemen te verhelpen.

Veel slachtoffers
De helpdeskfraude is een criminaliteitsvorm die nog altijd veel slachtoffers maakt. Slachtoffers lijken willekeurig gekozen te worden. “Word je gebeld door zogenaamd een medewerker van de bank, die aangeeft dat je geld niet veilig is? Hang direct op! Medewerkers van de bank vragen nooit om  je bankpas af te geven/op te sturen of je pincode af te geven”, is het advies van de politie.