- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Open dag bij Melkveebedrijf Udink

Zaterdag 21 mei zetten Henk en Alina Udink de deuren van hun boerderij open. Zo is de ligboxelstal voor 240 koeien, maar ook de biogasinstallatie waarmee de familie groene energie opwekt. Voor jong en oud is er tijdens de open dag van 10.00 tot 16.00 uur aan de Brummelaarsweg 12 van alles te zien en te beleven. In de stallen is te zien wat de koeien en de kalfjes eten en om 12.30 uur is het melken van de koeien te bewonderen. Voor kinderen zijn er onder meer kleurplaten, informatieborden en een springkussen aanwezig om de dag tot een leuke belevenis met een leerzaam tintje te maken.

Voor het opwekken van groene energie bouwde de familie Udink een monomestvergister, mestopslag (2.300 m³) en kapschuur. De Biolectric biogasinstallatie vormt biogas van mest. Vervolgens wordt het gas gezuiverd en via een verbrandingsmotor omgezet naar groene energie. Een boerderij met een 44 kW Bioloectric-installatie vermindert haar jaarlijkse methaanemissie met maar liefst 440 ton per jaar. Dat is gelijk aan de uitstoot van 440 auto’s. Daarnaast verwarmen ze op de boerderij met de restwarmte water tot 100°C voor onkruidbestrijding bij de gemeente. In de kapschuur zorgt een mestscheider en droger voor het verwaarden van mest, voor bijvoorbeeld korrels voor de tuin of export naar het buitenland, en voor het drogen van gras of hout.

Tijdens de open dag die gratis toegankelijk is zijn er meerdere standjes van allerlei aanverwante dienstverlenende bedrijven uit de agrarische sector aanwezig.