- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Bewoners De Esch willen geen tweede ontsluiting

Voordat het bestemmingsplan voor Markelo Noord in procedure kan worden gebracht moet er volgens de gemeente duidelijkheid komen over hoe de nieuwe woningen in deze woonwijk worden ontsloten. Dat bleek tijdens een online bijeenkomst over de ontsluitingsweg voor aanwonenden. Bewoners van De Esch stonden niet te springen op het plan van projectteam Markelo Noord om de nieuwe wijk ook via De Wanne te ontsluiten. De bestaande bewoners zouden de huidige situatie van de bestaande wijk graag handhaven en de nieuwe woning alleen via de Holterweg ontsloten zien. Volgens Koen Klieverik van de gemeente Hof van Twente is de huidige situatie echter vanuit veiligheid ongewenst en zou een wijk via meerdere wegen dienen te worden ontsloten. Voor een oplossing zonder extra ontsluiting is volgens Klieverik toestemming nodig van de veiligheidsregio. De vraag is dan ook of de extra woningen er kunnen komen zonder tweede ontsluiting.

Aanwonenden reageerden enigszins geïrriteerd op opmerkingen van de verkeerskundig experts van mobiliteitsbureau Goudappel waaruit bleek dat men zich niet goed had ingelezen in de huidige situatie in Markelo. Uit de presentatie bleek dat er vooral was gekeken naar de effecten van het toevoegen van de woningen op het verkeer en dat op basis daarvan een advies werd gegeven met een verkeersplan. Voor de veiligheidsaspecten met langzaam verkeer rondom de bestaande industriële bedrijven aan de Noordachtereschweg en de huidige wadi’s in De Esch met veel spelende kinderen werd volgens de aanwezigen te weinig rekening gehouden.

Tijdens de bijeenkomst werd ook meermaals gewezen op afspraken uit het verleden, waarbij bewoners van de bestaande wijk en de Noordachtereschweg zou zijn beloofd dat de ontsluiting van nieuwe woningen en bouwverkeer niet via de bestaande straten zou lopen. Bij de aanleg van het bedrijventerrein aan de Noordachtereschweg is tevens sprake geweest van een noordelijke ontsluiting via de Holterweg. In het verkeersplan van Goudappel zouden de bedrijven op de huidige wijze via de Tolweg bereikbaar blijven, hetzelfde geldt voor het woonzorgcomplex De Esch.