- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Herstel van de natuur in de Borkeld

Staatsbosbeheer voert in natuurgebied de Borkeld werkzaamheden uit in opdracht van de Provincie Overijssel. In het natuurgebied werkt Staatsbosbeheer samen met Natuurmonumenten, Hof van Twente, gemeente Rijssen-Holten, LTO Noord en Waterschap Vechtstromen aan het herstel van de kwetsbare natuur van de Borkeld. “De extra werkzaamheden zijn nodig om de biodiversiteit te verbeteren”, aldus Ine Nijveld, boswachter van de Borkeld.

De werkzaamheden zijn gestart met de uitvoering bij de leemkuilen. Jonge bomen zijn verwijderd om de heide de ruimte te geven zich te ontwikkelen. Dit is eigen beheer van Staatsbosbeheer uitgevoerd. Aannemer Oosterhuis uit Nijeveen is ingeschakeld en voert bij het Elsenerveen grotere werkzaamheden uit. Verspreid in het gebied worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd zoals het verwijderen van opslag en jonge bomen. In het Elsenerveen wordt het veraarde veen ontgraven en het vrijkomen materiaal, geschat op 100.000 kubieke meter, wordt afgevoerd.

De werkzaamheden met betrekking tot het herstellen van de natuur is nodig om specifieke soorten in stand te houden, zodat kwetsbaren planten en dieren de ruimte krijgen en de natuur weerbaar wordt tegen de effecten van stikstofuitstoot. Boswachter Ine Nijveld: “De Borkeld heeft een zeer hoge natuurwaarde. We moeten ingrijpen om ervoor te zorgen dat de soortenrijkdom behouden blijft. We maken ons hier samen sterk voor”.