onsProat: Vakantiegevoel

We zijn inmiddels al weer over de helft van de vakantieperiode van 2021. Heel wat toeristen hebben de weg gevonden naar ons mooie dorpje. Campings, parken en hotels zijn goed gevuld in Markelo. Men wil graag in de bergen zijn; nou waar kan dat beter dan in Markelo waar we er gewoon 5 hebben. Echt geweldig vakantieweer is het nog niet geweest. Je hoort er regelmatig mensen over klagen. Persoonlijk vind ik dit juist heerlijk weer. Niet zo bloedheet dat je niks meer kunt doen. Mooi Hollands weer, groeizaam, niet hoeven sproeien. Een heel verschil met de afgelopen 3 jaar.

Veel mensen vinden op vakantie gaan, het mooiste wat er is. Maar er komt nogal wat bij kijken voor het zover is. Er moeten heel wat keuzes gemaakt worden. Het begint met de bestemming: blijf je in Nederland of valt de keus op het buitenland. Dit jaar niet de meest gemakkelijke keus omdat er nog zoveel onzekerheid is. Ga je de grens over, wordt het dan vliegen of met de auto. Kun je op Zwarte Zaterdag uren in de file staan op de Franse en Duitse snelwegen. Blijf je in Nederland dan kun je ook nog met trein of fiets op pad. Dan de volgende keus: hotel, huisje of camping. Ik ben zelf absoluut geen kampeerder. De laatste keer was met de kameraden op Texel, maar dat is al meer dan 25 jaar geleden. Machtig mooi voor toen, maar nu moet ik er niet meer aan denken om in een tent te huizen. Met de kameraden op vakantie betekende dat je een groot deel van de dag flink in de olie was. Dan merk je echt niet dat je in een tent ligt (of erbuiten), of in een viersterrenhotel. Nu denk ik bij mezelf: ik moet het hele jaar al ploeteren, dan op vakantie beslist niet. Ben dan toch gek op een stukje comfort. We hebben een mooi aantal caravans in de stalling staan, maar ben blij dat ik zelf niet met de sleurhut op pad hoef. Maar het kan best zijn als je dat eenmaal gedaan hebt, dat je niks anders meer wilt.

En dan, wat moet er allemaal mee. Vliegen is daarvoor ideaal want dan ben je beperkt in wat er mee kan. Maar ga je met de auto dan kan er veel meer mee. En dan gaat er ook veel te veel mee. Dan kom je er na de vakantie achter dat je de helft van de meegenomen spullen niet eens gebruikt hebt. Bij ons gaat het zo dat Anita praktisch alles uitzoekt en inpakt. Ik hoef dan alleen de ochtend dat we vertrekken even m’n koffer voor de kast te zetten, kleren die ik mee wil erin, en klaar. Weinig stress dus. Maar het mooiste van de vakantie is voor mij toch altijd het weer thuis komen. Als ik vanaf de A1 de televisietoren weer in zicht krijg dan geeft dat een goed gevoel. Uiteindelijk is het bijna nergens zo mooi als in ons eigen Markelo.

Omdat voor Kristel en haar vriendinnen de vakantie naar het buitenland niet doorging hebben ze de tent opgezet bij ons in de wei. Of ze er oog voor hadden vraag ik me af, maar de hazen liepen gewoon om de tent, prachtig toch. Camping Meulman was, net als vorig jaar, weer een weekje geopend. Ontzettend gezellig en de mooiste opmerking van de dames: dit was net zo leuk als ver weg te gaan. Het gaat er vooral om wat je er zelf van maakt. Natuurlijk wil je af en toe iets verder weg en wil je eens wat anders zien. Maar als je de juiste mensen om je heen hebt kun je het heel gezellig maken, ook al is het dicht bij huis. Dan heb je het ideale vakantiegevoel te pakken.

Prettig weekend,

Rinus