- Maarkelsnieuws.nl - https://www.maarkelsnieuws.nl -

Zomer in de kerk

De deuren van de kerk staan deze zomer voor iedereen open. Jong en oud is welkom om de kerk in de volle breedte te ontdekken. De kerk wil verbinden en een ontmoetingsplek zijn voor iedereen.
In klein comité is een aantrekkelijk zomerprogramma samengesteld met voor elk wat wils. Er zijn zangavonden, in-gesprek-avonden en open kerk. De zomeractiviteiten beginnen op woensdagavond 7 juli en eindigen op zaterdag 11 september tijdens Open Monumentendag. De organisatie hoopt veel bezoekers te mogen ontvangen in alle leeftijdscategorieën en uiteraard worden de nog van kracht zijnde coronamaatregelen in acht genomen.

In gesprek met …………
Op de woensdagavonden 7 en 21 juli en 4 en 18 augustus gaat ds. Deodaat van der Boon in de kerk in gesprek met een aantal gasten. Zij geven hun kijk op het heden, verleden en de toekomst van ons dorp en haar wijde omgeving. Ook is er aandacht voor persoonlijke accenten en muziek. Op 7 juli vanaf 19.30 uur bijt Jordy Scheggetman, wijkagent van de kernen Markelo en Diepenheim, het spits af. Jordy wil zo veel mogelijk bereikbaar zijn voor iedereen en is actief op social media. Op 21 juli is het woord aan Ellen Nauta, bij iedereen welbekend als onze burgemeester, de functie waarin zij al sinds 15 mei 2013 is benoemd. Daarna is op 4 augustus de beurt aan Johan Doff, oud-huisarts van Markelo, die 33 jaar praktijk heeft gehouden aan de Goorseweg. En ten slotte wordt Carien Röselaers-Pluimers geïnterviewd, zij is de dochter van oud-notaris Pluimers en is het contact met Markelo nooit kwijtgeraakt.

Zangavonden
Op de woensdagavonden 14 en 28 juli en 11 en 25 augustus worden zangavonden in de kerk georganiseerd. In veel gemeenten in Nederland is dit een jaarlijks terugkerende succesvolle activiteit. Zo ook op Urk. Daarom zijn we erg blij dat de Bethelkerk ons daarbij zo goed heeft geholpen. Van hen mochten we de zangbundel lenen die zij in 2018 gebruikten. Uit de bundel ‘Kleur bekennen’ kunnen de aanwezigen een keuze maken uit ruim 100 bekende liederen en gezangen. En iedere zangavond is er een afvaardiging uit Urk aanwezig voor vocale ondersteuning.

Zowel de in-gesprek-avonden als de zangavonden beginnen om 19.30 uur, duren ongeveer een uur en na afloop is er gelegenheid om gezellig bij te kletsen onder het genot van een kopje koffie, thee of fris.

Open kerk
Vanaf 8 juli tot en met 26 augustus is de kerk iedere donderdagochtend geopend vanaf 10.00 – 12.30 uur. Voor jong en oud is er van alles te zien en te beleven. Met onder andere medewerking van de Dorpsraad en Stichting Heemkunde is een gevarieerd programma tot stand gekomen. Zo is er een mooie tentoonstelling, met het thema: “Kerk en Dorp” te zien in de kerk. Hierbij wordt verwezen naar verleden, heden en toekomst.

Daarnaast is er het “Rondje Rond de kerk”. Deze wandelroute loopt vanaf de Martinushof langs alle bezienswaardigheden in Markelo rondom de kerk. Speciaal voor deze gelegenheid is een boekje samengesteld met interessante wetenswaardigheden en uiteraard de routebeschrijving. Dit boekje is straks tegen een kleine bijdrage verkrijgbaar. Voor de jeugd is er een speurtocht. Ze kunnen samen met hun ouders, opa’s, oma’s of andere begeleiders op ontdekkingstocht. Er is een digitale quiz ontworpen door Rutger en Arne via Kahoot! met uitdagende en leerzame vragen die beantwoord moeten worden in en rondom de kerk. Als afsluiting vindt op zaterdag 11 september in het kader van Open Monumentendag de laatste open kerkdag plaats.