Privéverzameling Henk Zomer in Eungs Schoppe

Elk najaar wordt in Eungs Schoppe een tentoonstelling gewijd aan een bijzondere verzameling van iemand uit de buurt. De  najaarstentoonstelling die de komende drie weekenden is te bezoeken laat een uitgebreide privé verzameling telefoons en radio’s zien van Markeloër Henk Zomer. Prachtige exemplaren uit vroeger tijden zijn tentoongesteld in de museumboerderij aan de Goorseweg in Markelo, allen voorzien van een duidelijke uitleg en herkomst. Zo zult u vast de oude telefoon herkennen die vroeger bij opa en oma in de gang hing en waarmee een telefoonnummer niet werd ingetoetst maar werd gedraaid. De tentoonstelling is zeker ook gericht op de jeugd gezien de interactie die is aangebracht met bijvoorbeeld een centrale waar men elkaar onderling kan bellen. Diverse korte films geven informatie over de uitvinding van de telefoon, de werking van de telefooncentrale en satelliettelefonie. Een wat langere film laat de rol van de telefoon zien in een breder verband. Een bijzonder item van deze tentoonstelling is zeker de oude radio die de oorlog heeft overleefd doordat het exemplaar verstopt is geweest. Iedereen moest van de Duitse bezetter de radio’s inleveren in die periode. Wanneer men tijdens de tentoonstelling een knop ingedrukt wordt een uitzending van Radio Oranje afgespeeld.

De tentoonstelling in museumboerderij Eungs Schoppe is te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag 13, 14, 15, 20, 21, 22, 27, 28 en 29 oktober van 13.30 tot 16.30 uur. De tentoonstelling over 110 jaar coöperatie’s en de merklappen zijn gelijktijdig te bezichtigen. De entree bedraagt € 3,50 per persoon. Kinderen tot 12 jaar gratis.