Diepvries

Een diepvries- of koelkast is bijna in elke woning een gebruiksvoorwerp geworden die niet meer weg te denken is. Kant-en-klaar diepvriesmaaltijden, voor een hele week in huis, wordt de gewoonste zaak van de wereld. De commercie speelt daar handig op in. Dat was in de vijftiger jaren van de vorige eeuw niet zo vanzelfsprekend. Diepvries was meer iets van een andere planeet. Dat veranderde toen het fenomeen ‘diepvrieskluizen’ zijn intrede deed. Elsenerbroek was één van de eerste buurtschappen in Markelo die het initiatief nam om een diepvrieskluis te bouwen (3 maart 1959). Op 10 augustus 1959 werd de eerste steen gelegd en op dinsdag 8 december vond de opening plaats. Burgemeester Jhr.Mr. A.J. de Beaufort verrichte de opening. De grond waarop de kluis werd gebouwd werd aangekocht van H.Sprokkereef. Heden ten dage kan men zich niet meer voorstellen dat je eerst op de fiets moest om wat uit de diepvries te halen.