onsProat: Plat

Wat leuk dat Boekhandel Prins aankomende week Herman Finkers te gast krijgt om het dialectboekje ‘Nijntje döt fietsen’, uit te reiken aan Rob Harmeling. Nu is Herman Finkers één van mijn favoriete cabaretiers en voorvechter voor het behoud van ons mooie dialect.

In een artikel op Maarkelsnieuws las ik echter dat de streektaal onder druk staat. Ik ben het daar toch niet helemaal mee eens. Volgens mij doet de streektaal het best wel goed de laatste jaren. Neem nou de populariteit van dialectmuziek en wees eerlijk, dit is echt niet alleen maar ouwe lullenmuziek. Ook in de regionale theaters staan er de laatste jaren weer veel dialectvoorstellingen op het programma en bijna altijd met een uitverkochte zaal, wat bij vele andere voorstellingen vaak niet lukt.

Ondanks dat het dialect in mijn ogen zeker nog populair is, zien we dat het spreken van dialect steeds minder wordt onder de jeugd. Dit is iets wat moeilijk is te veranderen. Waar ik wel voor wil pleiten is dat als we ‘plat’ praten, dit dan ook goed doen en niet half half, want dan krijg je uitspraken als “mijn handen pikken” en “ik ben niet zo goed te pas”.

Nu we het toch over dialect hebben. Dit weekend is er ook een dialectboekje gepresenteerd van Diny Izaks-Brinkmans. Een erg leuk boekje met 35 gedichten en 35 bijpassende aquarellen over alledaagse dingen die Diny zich uit haar jeugd herinnert. Ik had de eer om het eerste exemplaar van het bijzondere boekje in ontvangst te nemen. En leu, als u Nijntje bent ontgroeid, koop dan het boekje ‘Kuiern’.

Nu we het toch over plat hebben, wat er op veel plaatsen ook plat ligt, is de mais. Op dit moment is de oogst in volle gang. Gelukkig valt het hier op de meeste plaatsen wel mee en komt de mais goed binnen. Dat is wel even wat anders met de appeloogst. Jammer genoeg moest de appelpersdag van september worden afgeblazen omdat er te weinig appels zijn. Hopelijk zijn er nog wel genoeg voor oktober. Andere jaren lieten wij ook appels persen, maar dit jaar zijn er zo weinig dat er niets te persen valt. Een klein appeltaartje, dat zit er nog net in.

Dan even wat anders. De laatste tijd wordt er (helaas) weer regelmatig ingebroken in Markelo. Nu hebben ze een aantal inbrekers te pakken weten te krijgen en wijkagent Vollenbroek roept ons op om alert te zijn en verdachte situaties te melden.

Nu wil ik dat best, maar beste wijkagent, misschien moet u dit ook eens doorgeven aan uw eigen collega’s. Afgelopen zomer zag ik in het buitengebied van Markelo een auto met personen die ik op zijn zachts gezegd ‘verdacht’ wil noemen. Ik bel netjes de politie, word ik me daar een beetje afgesnauwd en krijg te horen: ‘sorry meneer, maar dit heeft voor ons geen prioriteit’.

Dan maar beter de methode van mijn mede-columnist: appelweek ofhouwen, zodat ze bi’j ’t zeen van ofslag 27 an de snelweg, vol gas geeft um mar zo rap meugelijk langs Maarkel hen te kom’n.

Leu, nog ne fijnen zundag!

Jan Henk Berendsen