onsProat: Mooi Markelo

Verscholen onder een paraplu tijdens een van de vele condoleances afgelopen tijd stond ik ter hoogte van de bibliotheek voor me uit te staren en luisterend naar menig naar mijn oordeel te luid pratende personen. Kunnen die mensen dan is niet bij elkaar op visite gaan om daar onder het genot van een kop koffie bij te kletsen? Moet dat bij zo’n gelegenheid? Dan valt mijn oog op het welig tierende onkruid om en nabij de bebouwing van de bieb. Wat een bende! Even verder op, het oude ontspanningsgebouw, kapotte ramen, tegeltjes die eraf zijn gevallen, onkruid metershoog. Ik begin mij te schamen, want was ik niet diegene die daar zondagmorgen in de tent na het frühschoppen uit volle borst het Markeloos volkslied stond te zingen, Mooi Markelo. Als je dan door onze buurgemeente Holten rijdt word ik jaloers, mensen nog aan toe zeg. Wat is daar veel gebeurd nadat ze bij Rijssen zijn aangesloten, een centrum om door een ringetje te halen met veel nieuwbouw en een dorpsplein dat klinkt als een klok. Hier in Markelo staat het ene bouwhek na het andere maar er gebeurt bar weinig. Of toch, de archeologen zijn bezig bij Görkink. Ze zullen wel op zoek zijn naar een of ander oud kruikje waar misschien nog een beetje foezel in zit.

Enige tijd geleden stond er in het dagblad Tubantia een artikel van mijn favoriete journaliste Jantien Bussink. Zij had een interview met onze zeer gewaardeerde wethouder Harry Scholten. In dit artikel gaf de wethouder aan dat het gescheiden vuilnis inzamelen, diftar, een heel groot succes is en dat het aanbod al aanzienlijk minder is geworden. Dit klopt, de gemeente heeft inderdaad veel minder aanbod. Maar Jantien, van agrarische afkomst, is even vergeten te vragen aan Harry hoe dit toch zou kunnen komen. Wel daar heb ik een antwoord op, bij negen van de tien agrariërs is de firma Dusseldorp op bezoek geweest met een zeer scherp aanbod om een container te plaatsen die een keer in de maand geleegd wordt, voor een aanzienlijk scherper tarief dan de gemeente. Ja, dan wordt het al snel duidelijk dat de gemeente minder aanbod heeft. En wat het ergste eigenlijk nog is, de vertegenwoordiger van Dusseldorp vertelt doodleuk: flikker er alles maar in!!!!!!!! Afval scheiden??????

Zou trouwens alle afval wel aangeboden worden? Ik lees nu dat er overal een rattenplaag heerst, ook al in Goor. De beestjes mogen niet meer met gif bestreden worden. We zijn in Nederland weer roomser dan de paus. Op de boerderij komen ze ook voor, al moet ik wel bekennen dat wij jarenlang verschoond zijn gebleven van deze vieze beesten. Tot afgelopen winter er één bij de koeien in een ligbox zat, gatver! Eerst onze dikke katermans er maar eens bij geroepen, maar die dacht ook al van, hallo, ik kan melk en brokjes krijgen en dan denk je toch niet dat ik achter zo’n ding aan ga hollen. Dus de poezen eerst maar eens op rantsoen gezet om ze een beetje hongerig te krijgen. Maar dit heeft dus niet geholpen en moest ik Ongediertebestrijding Schorfhaar inschakelen. En dat heeft wel geholpen, tot op heden geen ratten meer. En de poezen? Die lopen mij bijna omver als ik met een emmer melk naar de kalfjes loop.

Fijne zondag

Willian