Maarkels Diamant voor Kindergroep Boerendansers

De jongste lichting van de Kindergroep aan het oefenen

De Kindergroep van de Folkloristische Vereeniging Markelo bestaat dit jaar zestig jaar. Dit diamanten jubileum wordt gevierd op zondag 10 september in openluchttheater de Kösterskoele en draagt de naam Maarkels Diamant. Het feestprogramma van Maarkels Diamant is vanaf 12.30 uur vrij toegankelijk voor publiek en bestaat uit optredens van diverse kindergroepen, de Grösmeijers en de Markelose band Stonegood. In de afgelopen zestig jaar hebben dertig groepen kinderen in Markelo hun aandeel geleverd aan de naamsbekendheid van de Markelose Kindergroep. Elke twee jaar wordt namelijk een nieuwe groep kinderen gevormd die bestaat uit jongens en meisjes. 

Folklore mag niet voorbehouden blijven aan ouderen. Wil de volkskunde bewaard blijven, dan moet de belangstelling ervoor al vroeg bij de jeugd gewekt worden. Dit was het idee van het toenmalige bestuur van de op dat moment 25-jarige Folkloristische Vereniging Markelo. Dit idee kreeg in 1957 gestalte en de eerste kindergroep deed zijn intrede, bestaande uit kinderen tussen de zes en acht jaar, later tussen 4 en zes jaar. De kleding die deze kinderen dragen zijn nagemaakt van authentieke exemplaren uit Markelo van omstreeks 1860.

De kindergroep in 1957 bij de ontvangst van  Hare Majesteit Koningin Juliana en Hare Koninklijke Hoogheid  Prinses Beatrix.

De eerste kindergroep mocht al direct acte de présence geven voor Hare Majesteit Koningin Juliana en Hare koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Deze waren in Markelo op bezoek om het 50-jarige bestaan bij te wonen van de drie plaatselijke coöperaties die hun jubileum vierden onder de naam ‘Gouden Aren’.

De Kindergroep van de Folkloristische Vereeniging Markelo treedt veelvuldig op bij tal van evenementen in Markelo maar ook zeker daar buiten. Zo zijn zij bijvoorbeeld elk jaar aanwezig bij de Palmpasenoptocht waar zij achter de Markelose Fanfare vanaf de Tasca naar het Burgemeester de Beaufortplein lopen om daar vervolgens op het plein een optreden te verzorgen.

Foto: Folkloristische Vereniging Markelo, anno 2017
Foto’s met dank aan Stichting Heemkunde Markelo en Marian Waanders