onsProat: Drukke tijden

Ik weet niet wanneer ik dit schrijf of de laatste uitvoering in de Kösterskoele door is gegaan, de weersvoorspellingen zijn niet zo heel gunstig. Maar we kunnen terug kijken op in ieder geval negen prachtige uitvoeringen met fantastisch publiek uit de verre omtrek. Met een geweldig leuk team aan spelers en regie, zonder enige wanklank (dat was in het verleden wel eens anders). Maar natuurlijk ook de vrijwilligers achter de schermen. Dit jaar is gekozen voor een toneelstuk met een heleboel grappen, grollen, kolder en fratsen. Na twee jaar serieuze stukken is een komische uitvoering ook wel weer erg leuk om te spelen. Geen dieren in het spel, dus weinig risico zou je denken. Maar na vorig jaar een duikeling van onze zanger ‘Kappie’ met als gevolg een enkelbreuk, is dit jaar de voorzitter bij een kleine misstap zwaar geblesseerd geraakt aan zijn knie en na een operatie een hele tijd uit de running. Ja, het artiestenbestaan gaat niet altijd over rozen.

Het CDA Hof van Twente heeft avonden georganiseerd waarin de inwoners hun zegje konden doen en hun wensen kenbaar konden maken aan de raadsleden. Kennelijk leeft er in Markelo zelf niet veel want de opkomst was nou niet bepaald stormachtig. In de buurtschappen was de opkomst beduidend hoger. Enkele mensen hebben aangegeven dat er een gebrek aan starterswoningen is. Daar ben ik het roerend mee eens, want laten we eerlijk zijn, als de jongeren geen betaalbare woning kunnen krijgen gaan ze Markelo verlaten om bijvoorbeeld in Goor, waar de huizen toch al gauw zo`n vijftigduizend euro goedkoper zijn, een huis te kopen. Maar ja, dan woon je als Maarkelsen in Goor. Dat is natuurlijk ook niet wat je graag wilt. Dus mijn idee is om plan Görkink om te toveren van veertien onbetaalbare appartementen naar achtentwintig starters woningen, betaalbaar voor de jeugd en bouwbedrijf Ter Steege krijgt zijn vierkante meters ruim betaald.

We moeten wel zien dat we de jeugd in Markelo houden anders is de hele discussie over de nieuw te bouwen school compleet overbodig. Ik vraag me toch al af of dit wel zinvol is, het leerlingen aantal neemt zienderogen af in de toekomst. Bij mij doemt het gemeentehuis scenario op. Gigantisch groot gebouwd en na enkele jaren al weer voor de helft leeg staan. Dit moeten we niet willen. Ik zou zeggen de huidige scholen up-to-date houden, desnoods wat verbouwen, iets uitbreiden voor de naschoolse opvang en klaar is Kees. De leerlingen kunnen tijdens de verbouwing wel zolang met bussen vervoerd worden naar de scholen in de buurtschappen waar wel klasruimte over is.

Toch nog heel even over het Kaasplein waar gisteren het eerste evenement plaatsvond. Na veel commentaar, ook van mijn kant, moet ik toch wel bekennen dat het, afgezien van de bouwsels die er nog staan, een mooi plein is geworden. Hier kunnen we hopelijk vele jaren plezier van hebben.
Het kost wat, maar dan heb je ook wat!!!

Fijne zondag

Willian