onsProat: De Tour

Markelo neemt een prominente plek in op de Touragenda. Gisteren beklommen de jonge renners van de Ronde van Twente nog de Markeloseberg en de Apenberg. Zondag 27 augustus start en finisht de Tour in Markelo. Het massaal naar Markelo afreizende tourpubliek zal praalwagens aan zich voorbij zien trekken in plaats van fietsen. Dit besluit is genomen om valpartijen tot een minimum te beperken. Vanaf het middaguur zal de complete tourkaravaan opgesteld zijn aan de Roosdomsweg.

Ploegenpresentatie:
– Herike Elsen
– Markelosebroek
– Goorseweg
– Koekoek
– Dijkerhoek
– Stokkum
– Rijssenseweg
– De Esch
– Molenbuurt/Prinsessenbuurt
– Beusbergen
– Achterhoek
– Vrije Wagens
– Kindergroepen
– Muziekgroepen

Eén etappe wordt verreden. Het parcours bestaat uit enkele cols (drempels), bergen, vlakke stukken en een steile aankomst. Het tempo zal rond de 2 km per uur liggen. Ploeg Brandweer zal knechten om de veiligheid te waarborgen en zo weinig mogelijk gaten te laten vallen in de rit.

Voor het eindklassement telt zowel de individuele rit als ook het bergklassement (publieksprijs).

Waar elders ‘de France’ aan de Tour wordt toegevoegd, is dat in Markelo ‘Hew aait zo doane’.

Naar verwachting zal geen massasprint plaatsvinden, aangezien de volgorde vooraf vastgesteld is door middel van deelname aan een spel tijdens een onwijs gezellige voorbereidingsavond.

De wedstrijddirectie organiseert een professionele technische keuring van de wagens. Dit doen zij middels een rondgang langs alle ploegen twee weken voor de Tour. Hierbij wordt doping verstrekt aan alle deelnemers en het startnummer wordt uitgereikt aan de ploegleider.

Enkele dagen voor de Tour is er gelegenheid om de soepelheid van het lichaam te trainen. Hiertoe wordt o.a. het terrein van de Kaasfabriek ingericht. Ondanks dat de werkzaamheden daar nog in volle gang zijn, heeft de overheid toegezegd het terrein tijdig gereed te hebben.

Het oefenen van scherp zicht, schatten van de afstand en nauwkeurigheid kan tijdens het vogelschieten. Het uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en de vochtbalans kunnen opgekrikt worden in de ‘Teente’.

Deelnemers dragen niet uitsluitend lycra pakken maar zijn uitgedost in de meest bijzondere gewaden, passend bij hun ploeg. Als oplettend toeschouwer zult u merken dat de gele leiderstrui, de groene puntentrui en de regenboogtrui niet zullen ontbreken.

Er wordt een rustmoment ingelast, waar u wellicht een vluchtpoging kunt waarnemen van een enkele sprinter met hoge sanitaire nood of renners die hun bidon willen aanvullen.

Realiseert u zich dat de Tour voor het peloton bijzonder zwaar is aangezien zij in de dagen voorafgaand aan de Tour fysiek en psychisch onder hoge druk zijn gezet. Hierbij moet u denken aan het uiten van creativiteit, zwaar lichamelijk werk, het maken van lange dagen, kort of niet slapen, en vooral in de laatste 2 dagen vóór de Tour het gebruik van doping in de Teente.

Excessen zoals elleboogstoten a la Sagan, in de hekken rijden en diskwalificaties zijn niet gebruikelijk in de Markelo Tour. De ervaring leert wel dat het Tourpubliek het risico loopt bespoten, beschilderd of anderszins bevuild te worden. Desalniettemin is het aan te raden dichtbij het parcours te gaan staan omdat elke toeschouwer de kans heeft met zijn stem het eindklassement te beïnvloeden.

De Tour is via livestream te volgen op Hofstreek. Vreemd genoeg is de wereldpers in de vorm van Tubantia niet jaarlijks aanwezig. Het is al eens voorgekomen dat de regio een dag na de Tour verstoken bleef van nieuws over de ongeëvenaarde Markelose Tour; geen foto, geen bericht. En dat terwijl bijvoorbeeld de Goorse Giro, die eind juni verreden wordt, paginagroot in de Tubantia verscheen.

Momenteel wordt door de ploegen koortsachtig gewerkt op allerlei locaties om de perfecte Tour 2017 voor te bereiden. In de ploegenpresentatie hebt u enkele ploegen gemist. De oorzaak is het ontbreken van materieel, mankracht of/en locatie. Ook voor hen respect; zij hebben in voorgaande jaren wel deelgenomen en ik ben er zeker van dat zij alle zeilen bijzetten om in 2018 wel in de Tour te zijn. Zij sparen dit jaar hun benen.

Uiteraard is er veel geld gemoeid met de Tour. Elke deelnemende ploeg is verzekerd van een financieel gewin. Dat is goed geregeld want deelname brengt kosten met zich mee.

Het verschil met DE Tour de France is, dat de Markelose Tour wordt verreden in ultieme broederschap, samenwerking en gemoedelijkheid. De ploegen gunnen elkaar het beste en hebben veel plezier met elkaar. Mocht tijdens de Tour een ploeg technisch stranden, dan is er direct hulp in de Tourkaravaan van andere ploegen of van vrijwilligers / aanwonenden. Het wedstrijdelement is absoluut aanwezig, echter zonder rivaliteit.

Ik heb veel bewondering voor het werk dat de deelnemers van de Tour maandenlang verzetten. Zij leggen de sprintlat hoog. Dat betekent dat de Tourjury weer een enorme kluif te wachten staat. En het publiek een Machtig Mooi Schouwspel.

Ik kan niet wachten; Hew aait zo doane….. ik zie jullie allemaal zondag 27 augustus bij de Tour!

Diny Ebbekink