onsProat: Bevrijdingsdag

Enkele jaren geleden vierden we 70 jaar bevrijding. Ik dacht, evenals velen van ons, dat dit de laatste keer zou zijn dat we dat op grote schaal zouden doen. Afgelopen week heb ik moeten concluderen dat niets minder waar is dan dat. Massaal kwamen de mensen naar de diverse herdenkingen in ons land, zo ook in Markelo. Bijzonder is het om te zien dat het besef van vrijheid en vrede steeds meer wordt opgepikt door de jeugd. Veel jongeren waren vertegenwoordigd tijdens de diverse herdenkingen en ook was er een enorme belangstelling voor de Frank Graham Cycle Liberation Tour.

Afgelopen donderdag herdachten wij allen die hun leven hebben gelaten voor onze vrede. Ook stonden we weer stil bij de gruweldaden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gepleegd. De vervolging van de miljoenen Joden door de nazi’s. Nog steeds een onvoorstelbaar en onverteerbaar hoofdstuk uit onze geschiedenis.

Maar de herdenking en het vieren van de vrijheid beperkt zich niet alleen meer tot de Tweede Wereldoorlog. Ook diegene die in latere jaren is uitgezonden naar oorlogsgebieden, heeft gestreden voor vrijheid, verdient alle eer en respect.

Helaas is de realiteit van de dag dat onze wereld nog steeds verre van vreedzaam is. Overal in de wereld zien we terreurdaden de samenleving volledig ontwrichten, slaan mensen op de vlucht voor geweld en onderdrukking. Daarom is het zo belangrijk dat de verhalen van vrede en vrijheid levend blijven en dat ze worden doorverteld.

Wat mij afgelopen week opviel in Markelo is dat er een nieuwe winkel komt in het pand van Kistemaker. Nadat Sallandse Wegenbouw het pand de afgelopen tijd had gebruikt als veredelde schaftkeet, komt nu TwentsBed in het pand. Onze opa zou wel hebben gezegd: “Den wil vaste sloapend rieke word’n”.

Nu we het toch over ondernemers hebben. Op 17 mei wordt er voor de 3e keer een Maarkels Business Event georganiseerd. Niet om te pochen, maar ik vind dit een geweldig initiatief. Een Maarkelse netwerkavond waaraan in Markelo behoefte is, zoals we aan de grote belangstelling van de voorgaande edities wel konden zien. Of je nu klusjesman, boer, winkelier of boekhouder bent, iedere ondernemende Markeloër is welkom. Het mooiste is dat je tijdens zo’n avond mensen spreekt, waarvan je nooit hebt geweten wat ze eigenlijk doen, terwijl je allemaal in Markelo woont.

Tenslotte wil ik Willian Potman en zijn voetbalelftal van harte feliciteren met het behalen van hun kampioenschap. Ondanks de oproep die Willian vorige week deed in zijn column om te komen kijken, moest ik helaas verstek laten gaan. Ik heb echter wel gehoord dat de heren het kampioenschap dusdanig goed hebben gevierd, dat dit een regelrechte manipulatie was van de aandeelkoersen van de Grolsch.

Leu, ne fijnen zundag en loat oe good goan!

Jan Henk Berendsen