Uitgelicht: Solar Service Hof van Twente

egbert 007

Student en ondernemer zijn gaat prima samen. Dat is althans de mening van de Markeloër Egbert Leeftink. Op dit moment bijna afgestudeerd aan het Saxion in Enschede voor zijn HBO-opleiding Mechatronica, maar in Enschede zien ze hem niet meer zo vaak. Veel te druk met afstuderen bij zijn stagebedrijf PM-Bearings in Dedemsvaart én veel te druk met zijn eigen bedrijf, Solar Service Hof van Twente. Aan het begin van het gesprek, in de tuin bij zijn ouders, wordt duidelijk dat de 26-jarige Egbert een echte techneut is. Hij is namelijk altijd aan het knutselen, klussen en uitvinden. Hij vindt het bijvoorbeeld een uitdaging om een auto helemaal uit elkaar te halen en dan vervolgens weer in elkaar te zetten. Zijn echte voorkeur gaat uit naar elektronica: voor schoolopdrachten heeft hij al eens lampen met bewegingssensoren zelf ontworpen en gebouwd. In zijn vrije tijd repareert hij soms mobiele telefoons.

egbert 003

Mechatronica is een studie die helemaal bij hem past. Bij deze studie draait alles namelijk om techniek: bijvoorbeeld het laten bewegen van robots, het maken van bewegende systemen, het ontwerpen, bouwen en programmeren van hulpmiddelen voor verschillende doeleinden, bijvoorbeeld voor gebruik in een operatiekamer van een ziekenhuis. Alles draait om mechanica, elektronica en informatica. Egberts planning is om in januari 2017 af te studeren en dan gaat hij zich volledig toeleggen op zijn eigen bedrijf, Solar Service Hof van Twente, dat zonnepanelen levert en installeert. Egbert is zeer geïnteresseerd in energiebesparing op korte en langere termijn, waarbij hij het milieu in acht houdt. In februari 2015 heeft hij zijn eigen bedrijf opgericht en is hij begonnen met de verkoop van zonnepanelen. Zijn eerste investering was het laten drukken en verspreiden van flyers, waar hij maar liefst 1 reactie op kreeg! Niet zo’n veelbelovend begin van zijn bedrijf dus. Egbert liet zich niet uit het veld slaan, ging gewoon aan de slag en plaatste zonnepanelen op het dak van zijn ouders huis. Daarna kwamen er zo nu en dan nieuwe opdrachten bij hem binnen, zonder dat hij daar al te veel reclame voor maakte. Zolang Egbert ook nog studeert, kan hij namelijk niet al te veel opdrachten aannemen. Na het behalen van zijn diploma heeft hij daar wel alle tijd voor.

egbert 008

Voor klanten die belangstelling hebben voor zonnepanelen, maakt Egbert eerst een offerte met een berekening van de kosten en opbrengsten bij aanschaf van zonnepanelen. Aan de hand van de energienota berekent hij het aantal benodigde panelen en hoeveel bespaard kan worden op de nota. Het aantal te plaatsen zonnepanelen is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die een huishouden gebruikt en hoe de stand van het dak van een woning is ten opzichte van de zon. Naast een besparing op de energiekosten, wekken zonnepanelen groene stroom op, zorgen daarmee voor minder CO2-uitstoot en dus uiteindelijk voor een schonere leefomgeving.

De ontwikkeling op het gebied van zonnepanelen heeft een enorme vlucht genomen. De terugverdientijd is gedaald van 15 jaar in de beginjaren naar ongeveer 4 tot 6 jaar nu. Dit komt met name doordat mensen gebruik kunnen maken van gunstige subsidies Zo kunnen particulieren het volledige btw-bedrag terugkrijgen, agrariërs kunnen met asbestsanering geen € 4,50 per m2 subsidie krijgen, maar € 9,00 per m2 als er ook 5000Wp aan zonnepanelen terug wordt geplaatst. Bij grote asbestdaken is dan de gehele installatie van zonnepanelen gratis. Voor de ondernemers zijn er twee regelingen die van belang zijn bij zonnepanelen namelijk de EIA (58%) en de KIA (28%), hiermee kan totaal 86% in een keer afgeschreven worden, op voorwaarde dat er dan minimaal 25000Wp geïnstalleerd wordt.

egbert001

Daarnaast zijn de zonnepanelen zelf in prijs gedaald en is de stroomprijs de laatste jaren gestegen. Dit alles bij elkaar maakt dat veel mensen inmiddels zonnepanelen hebben aangeschaft of dit overwegen. Het plaatsen van zonnepanelen op een woonhuis is gemiddeld twee dagen werk. Mocht het om grote projecten gaan, dan kan Egbert een beroep doen op bevriende zzp’ers die ook werkzaam zijn in de elektronicabranche. Hij probeert projecten zo snel mogelijk af te ronden, maar sommige projecten zijn dermate groot dat het niet binnen twee dagen lukt.

Meer en meer woningen en ander onroerend goed, zoals schuren, kantoren en scholen, zijn inmiddels voorzien van zonnepanelen. Egbert is zich ook zeer zeker bewust van het feit dat die markt binnen nu en pakweg tien jaar weleens min of meer verzadigd kan zijn. Hij bezint zich daarom op de volgende stap in energieverbruik en energiebesparing. Hij is bezig met de ontwikkeling van een soort ‘batterij’ die de stroom kan opslaan voor later gebruik. Stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt, kan dan in dit kastje worden opgeslagen om te gebruiken op een later tijdstip, bijvoorbeeld op een donkere winterdag zonder zonlicht. Momenteel zit dit project nog in een pril stadium, na afronding van zijn studie wil Egbert dit verder ontwikkelen en op de markt brengen. Dit zou dan prima toepasbaar zijn bij woningen die nu al zonnepanelen hebben en met een dergelijk kastje nog meer energie kunnen besparen. En mocht dat project niet doorgaan, dan bedenkt Leeftink wel weer iets anders om mee op de markt te komen. Hij barst van de ideeën en is niet bang dat hij ooit zonder werk komt te zitten. Dat is ook zijn motto: “Niet bang zijn, gewoon doen!”