Uitgelicht: Van der Weij Makelaardij

MMHN_20160521_DSC_0091_

Niet in een glanzend kantoorpand, maar aan de keukentafel van de familie Brok in Markelo vindt het gesprek plaats met vader Ben en zoon Ruud. Ben Brok is eigenaar van Van der Weij Makelaardij in Almelo. Ben is al 25 jaar NVM makelaar/taxateur, zoon Ruud zit midden in zijn studie makelaardij en is vastbesloten makelaar te worden binnen het bedrijf van zijn vader.

Ben Brok is geboren en opgegroeid in Enter. Na 10 jaar werkzaam te zijn geweest op zijn boerenbedrijf besloot Ben te starten met de opleiding makelaardij. Na zijn studie is Ben in dienst getreden bij Van der Weij Makelaardij in Almelo, een kantoor dat inmiddels meer dan 50 jaar bestaat. Het was de bedoeling dat Ben het kantoor na een aantal jaren zou overnemen van de toenmalige eigenaar Piet van der Weij. Dat gebeurde al snel, namelijk in 1996. Vanaf dat moment bestiert Ben het kantoor Van der Weij Makelaardij als zelfstandig NVM-makelaar, ondersteund door een administratief medewerkster. In 2012 is het kantoor verhuisd van het centrum van Almelo naar bedrijvenpark Twentepoort Oost. Naast begeleiding bij de verkoop en aankoop van vastgoed kunnen klanten ook bij Ben terecht voor taxaties en voor de ontwikkeling van (bouw)kavels.

MMHN_20160521_DSC_0007_Ben vertelt dat het vak van makelaar in de loop van de tijd erg is veranderd. Gingen woningzoekenden pakweg 20 jaar geleden nog ‘shoppen’ langs etalages van makelaarskantoren, nu gebeurt dit vooral op het internet. Hierbij is de presentatie van woningen steeds belangrijker geworden. Bovendien zijn vooral jonge woningzoekenden steeds kritischer geworden. “Jongeren komen goed voorbereid binnen en willen exact weten wat wij voor hun kunnen betekenen en welke kosten daarmee gemoeid gaan”, zegt Ben. Hij geeft daarom altijd vooraf een duidelijke opstelling van de mogelijkheden en kosten, zowel bij verkopers als bij kopers. Het contact met zijn klanten is waar Ben de meeste voldoening uithaalt. Hij doet er alles aan om samen met zijn klanten naar de beste oplossing te zoeken. “Ik ben een mensenmens en als mijn klanten tevreden zijn, ben ik dat ook”, aldus Ben.

MMHN_20160521_DSC_0073_Zoon Ruud (28) heeft technische bedrijfskunde gestudeerd en werkt momenteel op de sales afdeling van VDL ETG Almelo. Hoewel hij het naar zijn zin heeft bij dit bedrijf, kiest hij voor de uitdaging van een toekomst in de makelaardij. Ruud gaat op dit moment één dag per week naar school en hoopt begin 2017 zijn studie makelaardij af te ronden. “Ruud doet al veel op kantoor”, vertelt Ben. Zelf is Ben nog maar 58 jaar en denkt helemaal nog niet aan stoppen met werken, maar hij is blij dat zijn zoon zo enthousiast is om in het bedrijf te stappen. Ruud is ambitieus en zit vol plannen. Belangrijke speerpunten die meerdere keren terugkomen in het gesprek met Ben en Ruud zijn advies op maat, deskundigheid, betrouwbaarheid en transparantie. Ruud zegt: “Iedere klant wil de verkoop of aankoop op zijn eigen manier invullen, maar wel met de kennis en advisering van de makelaar”.

Verder ziet Ruud het als een uitdaging om het werkgebied van Van der Weij Makelaardij verder uit te breiden. Nu strekt het werkgebied zich uit over Twente en Salland, maar Ruud wil zich ook meer oriënteren op Markelo voor aankoop, verkoop en taxaties. “We wonen al jaren in Markelo en kennen het dorp, de mensen en de omgeving goed. In Markelo zijn mogelijkheden genoeg voor nog een makelaar, daar gaan we komende jaren werk van maken,” aldus Ruud.