onsProat: Herfststorm

janhenkberendsenOktober is volgens de almanak de wijnmaand. Hoewel het drinken van wijn de laatste jaren in populariteit heeft gewonnen, heeft oktober voor mij meer met bier. De bierfeesten zijn dan ook populairder dan ooit. Ook bij De Haverkamp werd er afgelopen week een oktoberfest georganiseerd. Een daverend feest, dat mag gezegd worden en ja, soms gaat er veel meer bier in zo’n pul dan wat je denkt (oeps).

Oktober is ook een maand van jubilea. Onlangs werd er een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Roely van Freek van Derk Jan (Jansen). Zij is één van de drijvende krachten achter Het Beaufort, dat dit jaar het 10 jarig jubileum viert. Maar ook bij vele andere Markelose organisaties heeft zij haar sporen verdient. Roely, van harte proficiat!

Een ander jubileum werd er dit weekend gevierd door verkeersschool Relker. Een diamanten jubileum! Vrijdagavond hebben we als buurt al een goede start gemaakt en zaterdag was er een fantastische open dag. Voor elk wat wils; van theorieles, tot rijden in een vrachtwagen of bus, het was allemaal mogelijk. Dat er in Markelo relatief weinig ongelukken gebeuren is zeker te danken aan de familie Relker, want wie heeft er bij hun nu niet zijn rijbewijs gehaald.

Dan nog even terug naar de herfstmaand. Er stapelen zich donkere wolken boven de ons anders zo vredige gemeenschap. Er waait een heftige herfststorm. Wind voor de windmolens, maar die ook zorgt voor ‘tegenwind’. We hebben al kunnen lezen dat er enkele (wind)projectontwikkelaars bezig zijn om windmolens te plaatsen in ons mooie Markelo. Niet één klein molentje, nee, maar liefst 14 stuks en dan van het grootste soort in Elsen, Stokkum en Markelosebroek. Eerst proberen ze met mooie verhalen en veel eurotekens een aantal boeren lekker te maken en vervolgens dienen ze hun prachtige plannen in bij de gemeente.

Ze beginnen met grof geschut en als er dan uiteindelijk 2 of 3 molens gebouwd zullen worden, hebben ze precies bereikt wat ze graag wilden. Deze mensen hebben blijkbaar niet in de gaten wat ze allemaal te weeg brengen in de verschillende buurtschappen. Heftige discussies tussen voor- en tegenstanders. Tweespalt tussen buren die al generaties lang als goede noabers met elkaar om gingen. Vervolgens gaat er van alle grote plannen niets door, maar de schade in de buurtschappen blijft. Dat hebben we in Markelo al wel eens eerder gezien.

Windmolens als antwoord op de ambitie van de gemeente Hof van Twente om in 2035 energieneutraal te zijn. Toch bijzonder dat deze molens dan uitgerekend allemaal in Markelo moeten staan en er geen enkele aanvraag is aan de andere kant van Goor.

Als u eens even kijkt naar de samenstelling van de gemeenteraad, dan hoef ik geen toelichting meer te geven. Onze opa zou wel hebben gezegd: ‘waart oe ma vuur die weendbule’.

Loat oe good goan!

Jan Henk Berendsen

SC Markelo op bezoek naar EMOS

Sportclub Markelo reist morgen af naar Enschede voor het uitduel tegen EMOS. De tegenstander van de Markeloers staat met 3 punten uit 6 duels op een 13e plaats in de 4e klasse B. Ook EMOS zal voor het eigen publiek de eerste overwinning van het seizoen willen behalen en daarmee zal het voor SC Markelo een herhaling worden van de wedstrijd van twee weken geleden tegen Rietmolen, die uiteindelijk met 1-0 verloren ging. Voor de ploeg van trainer Anne de Jong is iedere opponent op dit moment niet te onderschatten. Door de vele blessures heeft het team aan kwaliteit moeten inboeten en dat zal op andere wijze moeten worden gecompenseerd. De wedstrijd in Enschede begint morgenmiddag om 14.00 uur.

Sportclub1 (Medium)

Sloop Kaasfabriek afgerond

Kaasfabriek - Gerrit Smit (2)

Nu een flink gedeelte gesloopt is en het puin grotendeels verwijderd is ziet menigeen toch een enorme ruimte ontstaan die zij niet helemaal verwacht hadden. Aan de andere kant staan mensen die blij zijn met de ruimte en het licht die is ontstaan in het centrum van Markelo. De sloop van De Kaasfabriek is nadat zij enige vertraging heeft opgelopen afgerond. Momenteel worden werkzaamheden uitgevoerd die vallen onder fase twee van het plan. Hieronder vallen het stutten van bepaalde gedeelten van het complex als ook het inrichten en het aanleggen van riolering op het plein. Sloopbedrijf Pongers is betrokken bij het stutten wat overigens geheel volgens het oorspronkelijke plan wordt uitgevoerd. Dat geldt ook voor de sloopwerkzaamheden. De ideeën tijdens de sloop om bepaalde delen toch te behouden zijn niet uitgevoerd. “Dat betekent dat er niet meer is blijven staan, dan dat vooraf is afgesproken”, aldus wethouder Harry Scholten.

(meer…)

Bijzondere bezoeker filmavond Het Beaufort

BEAUFORTVOSGEZANGFILM-2

De film “Suffragette” kreeg vanavond een vaste en toch ook bijzondere bezoeker. De heer W. Vosgezang is regelmatig bezoeker van de filmavonden in het voormalige gemeentehuis. Niet zo bijzonder, zult u misschien zeggen. Ware het niet dat Vosgezang afgelopen week de leeftijd van 99 jaar bereikte. Voor de leiding van Het Beaufort was dit voldoende aanleiding om hem in het zonnetje te zetten en te belonen met een cadeaubon van het cultureel centrum. En wie weet is Vosgezang de eerste 100-jarige die een bezoek brengt aan de films in Het Beaufort. 

VVD en PvdA komen met motie cannabis

hennep-wiet-borkeld-2016-politieIn Tilburg is onlangs besloten om de teelt van cannabis voor eigen medicinaal gebruik toe te staan. Voor Bart Hissink reden om gebruik te maken van zijn inspraakrecht als burger tijdens de raadsvergadering van de gemeente Hof van Twente op 27 september jongstleden met het doel de raad te overtuigen van de must om het gebruik van cannabis te legaliseren in de gemeente Hof van Twente. Ook in Markelo zijn een aantal mensen die veelvuldig medicinale cannabis gebruiken en duidelijk baat hebben bij het roken van het kruid. Medicinale cannabis kan verlichting bieden bij chronische pijn en slaapklachten. Het telen van cannabis voor eigen gebruik is momenteel niet toegestaan. Vanaf 1 september 2003 is in Nederland medicinaal gebruik toegestaan en is marihuana verkrijgbaar op doktersrecept bij een apotheek.  “Natuurlijk gebruik ik het, ik heb er enorm veel baat bij. Het zorgt ervoor dat ik de dagen met veel minder pijn door kom. Het haalt eigenlijk de scherpe kantjes af van de constante pijn die ik heb”, aldus een Markeloër die liever niet met naam genoemd wil worden. Hij geeft aan dat hij in Markelo zeker niet alleen staat in het gebruik van cannabis. 
(meer…)

Gert-Jan Oplaat als voorganger in kerkdienst

Gert-Jan Oplaat gaat een nieuwe uitdaging aan; hij zal op 30 oktober voor het eerst voorgaan in een kerkdienst. Dit zal plaatsvinden in de NPB-kerk in Eibergen en de dienst zal in het dialect zijn. De Markelose schrijver, entertainer, oud-kamerlid en zanger van Brook Duo zal in zijn overdenking het thema ‘Kuieren en Facebook’n met God’ behandelen. In zijn onvervalste dialect zal hij een brug slaan tussen een Bijbelse lezing en de hedendaagse moderne tijd. De liederen die Oplaat gebruikt zijn herkenbaar voor velen en kunnen meegezongen worden. Tijdens de dienst wordt er een selfie (foto) gemaakt en die wordt onmiddellijk gedeeld op de Facebookpagina.

GJOplaat1

(meer…)

Meerdere invalswegen op de schop

Rijssenseweg-MMHN-20161018

Deze week zijn de wegwerkzaamheden gestart aan de Holterweg die tot begin november afgesloten zal zijn. Aankomende maandag wordt daarnaast ook gestart met de herinrichting van het deel 30 km zone Rijssenseweg. Door deze wegwerkzaamheden zal de Rijssenseweg ter hoogte van de Tolweg tot aan de rotonde bij de Oldenhof worden afgesloten van 24 oktober tot 4 november. Alle verkeer zal gedurende de wegwerkzaamheden worden omgeleid door de Koekoek. Hiermee worden meerdere invalswegen gelijktijdig op de schop genomen. Zowel de invalswegen van Holten als Rijssen zullen worden afgesloten en wordt het verkeer de komende weken omgeleid. 
(meer…)

Oefening EHBO en brandweer geslaagd

Brandweer-oefening-ehbo_MMHN_20161018 (4)

Vanavond heeft een brandweer- en EHBO oefening plaats gevonden bij horeca accommodatie De Kroon in Markelo. Het scenario gaf aan dat een buitenbrand was ontstaan na een aanrijding van een auto met een oliebollenkraam vlak voor de ingang van De Kroon. Diverse Lotus slachtoffers waren betrokken bij de oefening van vanavond die zich niet alleen buiten, maar ook binnen afspeelde. Even na 20.00 uur kwam op de melding van een buitenbrand aan de Taets van Amerongenstraat 15 een eerste tankautospuit van het Markelose korps aangereden. De bevelvoerder schaalde ter plaatse direct op naar ‘middelincident’ waardoor ook een tweede wagen uit kon rukken naar de plek des onheils.  (meer…)

Tweede dinnershow door eMotions

Na de succesvolle eerste editie van de dinnershow, maken de danseressen van Dansschool eMotions Markelo zich samen met Sandra Bakker op voor wederom een avondvullende show vol dans, muziek en entertainment. Na de eerste dinnershow op 13 juni 2015 bij De Haverkamp wordt de tweede show gehouden bij De Kroon op vrijdag 25 november 2016. Het thema van deze show is ‘Dancing Queen’. De zaal gaat open om 18.00 uur en de voorstelling begint om 19.00 uur. 

Maarkelsnieuws-Dinnershow-Dansschool-Emotions-20150613mmhn (4)
(meer…)

Martin Zwiers loopt 25ste Marathon

WhatsApp Image 2016-10-16 at 16.25.30

Vandaag tijdens de Amsterdam Marathon heeft Martin Zwiers zijn 25ste marathon uitgelopen. In een tijd van 3  uur en 20 minuten wist hij de 42 km en 196 meter af te leggen waarmee hij het wedstrijd element van het lange afstand hardlopen wil afsluiten. Martin wil zich gaan richten op de triatlon maar sluit een ultraloop (100 km) ook niet uit. Natuurlijk zal hij recreatief zeker aan de diverse marathonwedstrijden deel blijven nemen.
(meer…)

Laatste nieuws

Overig nieuws

Ons Proat

Klepperderk

Uitgelicht

Sport

Markelo in bedrijf

Oude toren

Algemeen